Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Министър Живков: ВиК холдингът ще регистрира свой търговец на енергия и ще играе на борсата
Бизнес България Важно Енергетика Портфейл

Министър Живков: ВиК холдингът ще регистрира свой търговец на енергия и ще играе на борсата

Андрей Живков, министър на енергетиката
Андрей Живков, министър на енергетиката

ВиК холдингът е на път да създаде свой търговец на електрическа енергия, който ще играе на борсата и ще доставя електрическа енергия на по-достъпни цени“, заяви пред NOVA министърът на енергетиката Андрей Живков.

„Считам, че 80% увеличение цената на водата няма да се стигне. Битът към момента не е застрашен от повишаване на цените до Нова година“, каза министър Андрей Живков и уточни че факторите, които определят цените, са различни.

Според него не може да се прогнозират цените, защото пазарът е изключително променлив.

„Последните няколко дни цената на газа скочи толкова много, колкото никой анализатор не очакваше. При газа факторите за цените са въглеродните емисии“, обясни енергийният министър. По думите му скокът на цените е от неизвестността каква ще бъде зимата.

„Факторите, които определят цените, са различни. Това са цената на газа, на въглеродните емисии, важна е и прогнозата за това каква зима ни очаква. Цените на борсите отразяват до голяма степен страха и притесненията на клиентите от това какво предстои. Това е фактор, който би могъл да допринесе за смекчаване на цените. Компенсациите, които обещахме от 50 лв. ще се кумулират с тази цена. Правим стъпки, които реално можем да направим веднага“, посочи Живков.

„Ние подпомагаме тези фирми, които допускаме, че не са били достатъчно информирани в тези 9 месеца да предприемат стъпката за избор на доставчик на свободния пазар. Подпомагаме ги и защото цените на пазара скочиха драстично и ние правим реверанс към бизнеса, показваме, че сме готови да вземаме реални мерки. Искрено се надявам, като видим какви са резултатите от кампанията, която предприема, решението да си остане такова и ако има удължаване, то да е с месец например. Фрапиращо число са фирмите, които не са си намерили доставчик на електрическа енергия – 256 000“, допълни министър Андрей Живков./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...