Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » COVID-19 » Черен рекорд в Русия – 6500 починаха с ковид за седмица
COVID-19 Свят

Черен рекорд в Русия – 6500 починаха с ковид за седмица

Русия с нов рекорд на починали от COVID-19 за денонощие
Снимката е илюстративна

Честотата на коронавирусната инфекция в Русия нараства за четвърта поредна седмица и вече е станала максимумът от края на 2020 г., показват изчисленията на ТАСС въз основа на данни от Федералния оперативен щаб.

Смъртността вече надхвърли миналогодишните показатели – през последните седем дни в страната са регистрирани почти 6500 смъртни случая, което надвишава върховете на предходната есенно-зимна вълна с повече от един и половина пъти.

В Русия за седем дни са открити 188 829 случая на инфекция, което е с 14% повече в сравнение със същия предходен период. През 2021 г. това е максимумът – последният път, когато повече заразени хора за една седмица бяха открити в страната бе на 21-27 декември.

В събота стана известно за 29 362 нови случая за ден. Това е най-високото ниво от 24 декември 2020 г. и второто в цялата епидемия.

Честотата, като се вземе предвид размерът на населението, се е увеличила от 16,2 на 18,4 случая на ден на 100 хиляди души. Това е най-високата стойност на показателя от самото начало на януари.

Смъртността поради коронавирусна инфекция в Русия отново поднови своя максимум: от 4 до 10 октомври централата регистрира 6497 смъртни случая, което е с 8% повече в сравнение с предходната седмица. През 2020 г. най-високият процент е 3 920 смъртни случая за седем дни.

За пети пореден ден в страната са регистрирани над 900 смъртни случая на ден. Максимумът е регистриран в събота – 968 смъртни случая.

Броят на хората, възстановяващи се от коронавирусна инфекция в Русия, нараства за втора поредна седмица – през последните седем дни в страната са излекувани 132 154 души срещу 121 361 в предишните. Въпреки това, той все още е забележимо под броя на новите случаи, а делът на оздравелите продължава да намалява бързо – от 88,7% миналата неделя на 88,2% тази неделя.

На този фон броят на т. нар. активни случаи нараства бързо, тоест пациенти, които се лекуват в този момент. Според централата за седмица той се е увеличил с 50 178 (това е максимумът за цялата епидемия) и възлиза на 700 831.

Броят на руснаците, които са под лекарско наблюдение поради коронавирус, вече надхвърли един милион, съобщи Министерството на здравеопазването. В петък ръководителят на министерството Михаил Мурашко заяви, че става въпрос за 1,038 милиона души.

Географията на епидемията остава същата – основните фокуси са Москва, Санкт Петербург и Московска област, които тази седмица представляват 32,2% от всички случаи в страната срещу 29,7% миналата седмица.

В Москва заболеваемостта се доближава до показателите за лятното огнище. За седем дни в столицата са открити 32 436 заразени, което е с 28,5% повече спрямо предходния подобен период и максимумът от средата на юли.

В Санкт Петербург броят на откритите случаи се е увеличил със 17%, до 16 737 (това е най -високата цифра от януари), а в Московска област – с 19,6%, до 11 590.

Наблюдава се епидемичен ръст в цялата страна, но той се развива с различни темпове. В Централните и Северозападните федерални окръзи броят на откритите случаи надвишава нивото от предходната седмица съответно с 21,7% и 14,9%, в Поволжския и Южния федерален окръг – с 11,9% и 9,2%, в Урал и Сибир – с 5,9% и 5,7%, в Далечния Изток и Северен Кавказ – с 4,7% и 4,3%.

Въпреки бързото нарастване на заболеваемостта и високата смъртност, руските власти очакват да се справят с новата вълна на епидемията без блокиране. Във вторник вицепремиерът Татяна Голикова, която ръководи щаба за борба с нова инфекция, представи пакет от мерки, които, наред с други неща, възможността за въвеждане на строги ограничения само в някои общини, грантове за „без коронавирус“ региони, ускорявайки получаването на тестови резултати за covid (с текущите 48 до 24 часа), както и разширяване на практиката на QR кодове.

Според оценките на ТАСС, около една трета от регионите вече са въвели QR кодове или планират да направят това в рамките на следващите две седмици. В допълнение, все повече и повече субекти на Федерацията въвеждат задължителна ваксинация за работници в някои области – основно, както през лятото, говорим за служители на кетъринга и търговията, медицината и образованието, културата, транспорта и жилищно -комуналните услуги, държавни и общински институции. В района на Нижни Новгород бе допълнително наредено да се ваксинират 80% от работниците в индустриалните предприятия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...