Quantcast
Новини Пловдив » Истории » Не забравяй! Първите избори в Пловдив били анулирани от губернатора
ИЗБОРИ 2021 Истории Не забравяй Пловдив Пловдив Важно Пловдив! Политика Посоки

Не забравяй! Първите избори в Пловдив били анулирани от губернатора

Първият общински съвет на Пловдив (вляво е кметът Костаки Пеев), 1878 г.
  • Първият кмет Атанас Самоковеца се отказал още на втория месец, въпреки че бил доста начетен, говорил свободно български, турски и гръцки
  • Право на глас имали само 63-ма, но всеки представлявал 50 къщи
  • Няколко години по-късно започнали  битките за надмощие в политическата и стопанската дейност

Владимир БАЛЧЕВ продължава в Plovdiv-press.bg своята авторска рубрика Не забравяй, Пловдив!“, в която разказва важни и интересни моменти от историята на града ни, както и истории за бележити пловдивчани и гости на Пловдив. Всички статиии са плод на изследователската дейност и задълбочените проучвания на Владо Балчев през годините в архивите и в множество чужди библиотеки. С няколко статии в Plovdiv-press.bg ще припомним на читателите как са протичали изборите през годините у нас


Европейските пътешественици често повтаряли разказите на местните жители за скалистото Таксим тепе, което според тях носи името на тракийския герой Евмолп. Турският географ Евлия Челеби обаче го нарича Сарай тепе, т.е. Хълм на дворците. Според изследователя Козмас Миртилос Апостолидис името идва от величествените обществени сгради по върха на възвишението, в които живеели древните управници на града и  региона.

Запазените документи уточняват, че през ХIХ век  в западното подножие на Таксим тепе се ражда новият дух на Пловдив. На това място се намирал Рилския метох, където се настанило Българското черковно настоятелство. То се  развива като институция на местното самоуправление и през 60-те години на ХIХ век  изпълнява функциите на Пловдивска българска община. Начело излизат личности, които печелят доверието на своите сънародници с делата си.

В западното подножие на Таксим тепе току под скалите, на които се издига къщата на книгоиздателя Христо Г. Данов, се намирала сградата на Рилския метох. Тук преди Освобождението се помещавала Пловдивската българска община. Фотограф: Д. Ермаков, 1875 г.

След освобождението на Пловдив в началото на 1878 г. за първи път се наложило да бъде избран кмет, който да поеме делата на града. Изборът станал според духа на традицията. На 24 януари в къщата на Георги Клианти се събрали българските първенци и единодушно предложили Атанас Самоковлиев. Кандидатът бил известен на всички пловдивчани. Той бил първият епитроп на храма „Св. Богородица”, който през 1859 г. преминал в български ръце, избиран е за член на турския градски меджлис, още от младеж доказал качествата си, като от абаджийски чирак успял да се издигне до проспериращ търговец. При това той отговарял на условието кметът да говори свободно на български, гръцки и турски език.

Атанас Самоковлиев, първият кмет на Пловдив, встъпил в длъжност през януари 1878 г.
Атанас Самоковлиев, първият кмет на Пловдив, встъпил в длъжност през януари 1878 г.

Още на втория месец от кметския си мандат Атанас Самоковец разбрал, че управлението на най-големия български град по това време не е по силите му и подал оставка. Наложило се да бъде предложен нов кандидат. Представителите на населението избрали Костаки Пеев, един от най-изявените граждани на Пловдив, известен както като общественик в предишните години, така и като революционер през 1876 г.

За първи път пловдивчани гласували на 28 ноември 1878 г., когато трябвало да се установят съставите на Пловдивския окръжен съвет и на Пловдивския окръжния съд. Най-много гласове получили дотогавашните постоянни членове на Окръжния съвет. „Този факт – пише тогавашният вестник „Марица” – показва, че повечето население е благодарно от тяхната работа до днес”.

Костаки Пеев, първият избран кмет на Пловдив
Костаки Пеев, първият избран кмет на Пловдив

Изборите за градски общински съвет в Пловдив били насрочени за 14 декември 1878 г. Право на глас имали само 63 души от жителите на Пловдив. Наричали ги гласоподавачи. Всеки един от тях се явявал представител на 50 къщи, обитателите на които публично са обявили, че имат пълно доверие на своя представител. Най-много гласове получил кметът Костаки Пеев.

Поради нарушение на процедурата, генерал-губернаторът на Източна Румелия анулирал резултатите от изборите и насрочил нови за 4 февруари 1879 г. И този път се повторили резултатите от изборите през декември 1878 г.  – ясен знак, че убежденията на пловдивчани са трайни и не се влияят от моментни настроения.

Мирно и тихо минали изборите – нямало разправии, нямало оби­ди, нямало дори нева­лидни бюлетини. Доку­ментите уточняват как урните били затваряни с два катинара. Единия ключ държал най-стари­ят член на комисията, а другия – нейният предсе­дател.

Няколко месеца по-късно се появили първите буреносни облаци, които подсказвали какви изненади ще носи бъдещето. За 7 октомври 1879 г. били насрочени изборите в близкия град Станимака (Асеновград). За тези, които познавали обстановката, било ясно, че предстои люта битка между гърци и българи. Битка за интереси, битка за надмощие не само в политическата, а и в стопанската дейност. Сблъсъкът започнал още в ранните часове, когато гърците пречели на българите от близките села да стигнат до избирателните секции. Стигнало се дотам – обяснява в. „Народний глас”, – че впоследствие гърците изгонили  избирателната комисия „и дори се опитали да вземат сабите на полицаите”.

Първият печат на Пловдивския градски общински съвет от 1878 г.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...