Quantcast
Новини Пловдив » България » Корабът „Вера Су“ вече се води потънал
България Важно

Корабът „Вера Су“ вече се води потънал

Корабът "Вера Су"

Машинното отделение на заседналия в скалите на Камен бряг кораб „Вера Су“ е пълно с вода. Корпусът на кораба има още пробойни, така плавателният съд се води на практика потънало имущество. Това каза началникът на Морска администрация Венцислав Иванов, след огледа на водолазите. Очаква се корабособственикът или да обяви, че изоставя съда, или че продължава да върши някава дейност, но вече не по спасяването на кораба, а по неговото извличане обясни още Иванов, цитиран от БНР.

Водолазите са направили снимки и видеа, за да се вид какво е състоянието на кораба. Вода в машинното отделение е влязла през външните врати, които не са били добре уплътнени.

Плавателният съд е в заседнало стабилно състояние и няма опасност да се пречупи, каза още началникът на Морска администрация. По думите му оттук нататък операцията по претоварване става още по-сложна и не може да стане по-рано от 1 ноември. Ще се изискат писмени уверения, че товарът не е опасен за околната среда.

Не са били взети и допълнителните документи. Към момента не може да се определи състоянието на товара.

Разглеждат се няколко хипотези за погубване на товара – чрез измиване от морето, разпад на място или депониране на определени места, ако отварянето на люковете не бъде възможно, като те ще бъдат обсъдени с МОСВ. По думите на капитан Иванов до началото на ноември месец едва ли ще се пристъпи към каквито и да било действия по претоварването на кораба.

Разследването работи по версията за човешка грешка, довела до инцидента.По-рано днес следовател от Националната следствена служба потвърди, че заспиване на вахтения е сред версиите за инцидента.

„Вина със сигурност носят 2 човека, срещу които има обвинение. Според досега събраните доказателства става въпрос за заспиване на вахтения в рамките на 15-20 минути, което е довело до засядането на кораба. Преди брега е трябвало корабът да завие наляво, но е продължил направо”, обясни следовател Иво Ангелов./ПловдивПрес

Още новини по темата

Версия за засядането на „Вера Су“: Вахтеният е заспал

Капитанът на „Вера Су“ и вторият му помощник остават в ареста

Повдигат обвинения на капитана и помощник-капитана на „Вера Су“

Транспортният министър: Собственикът на „Вера Су“ разиграва театър

Български екипаж поема „Вера Су“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...