Quantcast
Новини Пловдив » България » Росица Матева, ЦИК: Ще гласуваме на една машина за двата вида избори
България Важно ИЗБОРИ 2021

Росица Матева, ЦИК: Ще гласуваме на една машина за двата вида избори

Росица Матева

„Ще гласуваме на една машина за двата вида избори, като ЦИК прецени, че избирателят ще има възможността да избира дали да гласува и в двата избора или само в единия от двата“. Това заяви в „Още от деня“ по БНТ Росица Матева, заместник-председател на Централната избирателна комисия.

Три са опциите, от които можем да избираме да гласуваме: 1. – за президент и вицепрезидент и народни представители; 2. – за президент и вицепрезидент: 3. – за народни представители.

След избора се визуализира втора страница, на която отново ще бъде попитан избирателят дали това е неговият избор и ще се изписва в кои избори е избрал да гласува, той трябва да потвърди избора си.

Ако е избрал да гласува за двата избора, след това се визуализира изборът за президент и вицепрезидент, където той трябва да направи своя избор, след това ще има син бутон, долу вдясно, към избори за Народно събрание (НС), натиска този бутон, прави избора си от бюлетината за народни представители и едва след това има бутон преглед.

Когато натисне бутона „преглед“, ще вижда двата избора, които е направил и, ако иска да промени избора си, ще има бутон обратно, но ще се върне отново към бюлетината за президент и вицепрезидент – ако там не иска да променя избора си, трябва да го потвърди, след това отново към НС, отново преглед на избора и ако това е неговият избор, натиска бутон „гласуване“.

След натискане на бутона „гласуване“ се разпечатват две разписки една след друга, така че е много важно избирателят да изчака звуковия сигнал и тогава да вземе разписките.

Ако е активирано гласуването с карта, но избирателят не натиска нищо на екраните, времето е 3 минути, а не както на предишните избори 5 минути.

„Това е достатъчно време, ако избирателят нищо не прави, избирателната комисия да го попита има ли нужда от съдействие и какво го затруднява, за да му помогне“, допълни Росица Матева.

Тя посочи, че около минута и половина ще отнеме гласуването на избирател, ако не се връща много пъти назад./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...