Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Стефан Стоянов и Димитър Колев откриха STEM центъра в Математическата
Градът Образование Пловдив

Стефан Стоянов и Димитър Колев откриха STEM центъра в Математическата

STEM център беше открит в Математическата гимназия в Пловдив.  Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов, кметът на район “Западен” Димитър Колев  и директорката на МГ “Акад. Кирил Попов” Веселина Карапеева прерязаха лентата.

Проектът се реализира по Национална програма “Изграждане на училищна STEM среда” от Министерство на образованието и науката.  Цялостното изграждане на центъра е на стойност 340 000 лв., като 300 000 лева са отпуснати от Министерство на образованието. Закупени са лаптопи, 3D принтер, плотер и мастилено-струен принтер.

„Предизвикателството беше огромно, ние сме математическа гимназия, основните профилиращи предмети са математика и информатика, в 11 и 12 клас учениците избират като допълнителни профилиращи предмети биология, химия, физика. Идеята е да им създадем пространство, в което да работят ползотворно, от друга страна да разнообразим и самото учебно съдържание. Този проект е свързан с още няколко такива – едининят е изграждане на STEM платформа по европейски проект „Еразъм“. Математическата гимназия участва и в други проекти“, каза директорката.

В STEM център има изградени две зони с по три подзони по основните направления. Това са физика, химия, биология, информатика, роботика и иновации. Оформени са и пространства за отдих. Учениците от 11 и 12 клас ще имат предимство при ползването на зоните, а когато има възможност ще влизат децата от прогимназиален клас.

„Държавата финансира 5 големи проекта и няколко по-малки в Пловдив.  Хубаво е, че с тези STEM центрове   екипите успяват да сменят средата. Математическата гимназия прави стъпка напред, тъй като са изградени три специализирани лаборатории, които дават различно отношение към предмета. Надявам се да продължават активно да развиват тази програма“ , каза зам.-кметът Стефан Стоянов.

Зам.-кметът коментира, че Пловдив беше поканен за участие във форум за образование на Google Европа в Полша заради последователната работа през последните 6 години и навлизането на облачните технологии. Той припомни, че още от 2019 г. всички общински училища използват облачни платформи на Гугъл или Майкрософт и реално над 60 паралелки учат по проект 1:1 т.е. децата използват компютри за учене. „Вече имаме STEM центрове и облачни платформи, но това са инструменти, по-важно е как да осъвременим начина на преподаваме в класните стаи, допълни той.

Кметът на „Западен “ Димитър Колев поздрави директорката на гимназията и пожела на учениците да продължават да прославят Пловдив и страната с успехите си.

Стефан Стоянов и Димитър Колев връчиха награди на трима ученици, които са автори на лого за STEM Еразъм платформата, официалното лого на STEM центъра на Математическата гимназия и логото за обозначителни табели на зоните.

Димитър Колев призна, че е останал впечатлен от отделните зони в центъра и оборудването.Освен в Математическата гимназия цялостно изградени STEM центрове има още и в ОУ „Райна Княгиня“ и в СУ „Св. Патриарх Евтимий“./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...