Quantcast
Новини Пловдив » Градът » УХТ привлече над 100 учени от цял свят на конференция
Градът Образование Пловдив

УХТ привлече над 100 учени от цял свят на конференция

проф. Алберт Кръстанов
проф. Алберт Кръстанов

Университетът по хранителни технологии в Пловдив беше домакин на 13-ата Международна конференция по протеини и в продължение на три дни беше във фокуса на световната наука в областта на протеомиката. Във форума, който се проведе онлайн при изключително наситена програма, взеха участие повече от 100 известни учени от цял свят, в това число от Индонезия и Индия, а не само от Европа и Америка.

Главната заслуга университетът да се превърне за 3 дни – между 8 и 10 октомври, в център на науката за протеините и на биотехнологиите в света е на проф. Алберт Кръстанов, ръководител на катедра „Биотехнология“. Благодарение на неговия авторитет и успешното представяне на УХТ пред Европейската асоциация по приложна биокатализа в Брюксел, на висшето училище беше предоставена възможността да бъде домакин на събитието от толкова висок ранг.

В рамките на конференцията беше дискутирана темата за новите технологии и възможностите за „улавяне“ на въглеродните емисии, която е в пряка връзка с успешната борба с климатичните промени. Презентиран беше принципно нов подход, който включва ензими, вместо неорганични средства, катализатори и др. Представени бяха и възможностите за получаване на нови протеини (ензими), несъществуващи в природата и създадени изкуствено, с чиято помощ да се създадат нови лекарствени препарати за различни болести – Паркинсон, Алцхаймер, амиотрофична латерална склероза и COVID-19. Освен това участниците коментираха възможността за изследване на протеините в плазмата на човека, за да се установят много рано тези болести.

„За тях е известно, че прогресират необратимо и навременната диагностика има ключово значение за забавянето на болестния процес и за запазване на по-високо качество на живот“, заяви проф. Кръстанов. Той съобщи, че на форума са представени фундаментални изследвания по структурата и функциите на протеините в живата клетка, както и нови технологии за получаване и приложение на имобилизирани ензими.

Друга голяма тема за учените е свързана със стабилизирането на протеините.

В рамките на конференцията бяха представени научни доклади и презентации. „Радвам се, че успяхме да проведем и сателитния симпозиум, свързан с представянето на най-съвременната техника за изучаване на протеините“, каза още проф. Кръстанов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...