Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Проф. Витанов: Пловдив влезе и падна в пропастта
COVID-19 Анализи Градът Мнения ФБстатус

Проф. Витанов: Пловдив влезе и падна в пропастта

проф. Николай Витанов
проф. Николай Витанов

Починалите досега за октомври 2021 са 2.11 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020 от коронавиусна инфекция. Това написа в социалните мрежи математикът проф. Николай Витанов.

По думите му развитието на четвъртата вълна е според очакваният му – оформяне на вторичен пик на вълната и висока смъртност. Той отказва да коментира смъртността от COVID-19, но изнася информация по темата:

починали в края на септември 2021 – 20882

починали до днес – 21813

починали октомври 2020 (за целия месец) – 441

починали за октомври 2021 – 931 (за 11 дни.

Данните показват, че съгласно картата според плана на Министерството на здравеопазването, броят на областите на ниво 4 расте полека.

„Днес са 7 заедно с кандидатите. Лошото е, че София-град вече е кандидат за ниво 4. Скоро кандидатурите на Ямбол и Благоевград ще се появят отново. Из Родопите положението е по-спокойно“, пише математикът. Той отново напомня, че няма да има тотален локдаун на 15 октомври, защото броят на регистрираните случаи няма да стигне до 10 000 на ден тогава.

Проф. Витанов е направил и карта риска съгласно плана на МЗ. Според нея областите на ниво 4 още не са много, въпреки, че се очаква броят им да расте. На 15-ти ситуацията не се очаква да е такава, че да се наложи тотален локдаун в цялата страна.

„Областите Шумен, Плевен и Кърджали са добре в сравнение с другите, очаква се локален локдаун, тоест затягане на мерките. Аз, като казвам локдаун, разбирам това, което беше в края на март и началото на април миналата година“, пише математикът. Той отново е направил и карта на риска съгласно методологията на НОЩ. Според нея София-град още не е влязла като област във виолетовата зона.

„Пловдив обаче влезе и образно казано падна в пропастта. София ще издържи още някое време. Колкото повече издържи, толкова по дълго проблемите ни ще се увеличават плавно“, коментира още той. Изчисленията му показват, че днес базовото репродуктивно число е 1.168, а очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията.

„Вчера писах – вируса ни пече на бавен огън, неговата тактика е да катурне здравната система чрез постепенно увеличаване на натиска върху нея. Здравната система все още има сили да се брани, но тая работа няма да продължи още дълго, ако натискът на вируса се запази. 1.168 говори за доста силен натиск, въпреки, че числото е под 1.3. Виждате какво става с броя на активните случаи. Прехвърлиха едно кръгло число и се насочкат към кръгло число, където първите 2 цифри са еднакви“, предупреждава проф. Витанов.

По думите му разпространението на заразата в страната е леко преобладаващо дифузно – днес 15 области са с такова разпространение, в началото на миналата седмица бяха 11.

„И този показател е влошен. С две думи – вчера писах, че и тази седмица няма да е лека. Днес мисля, че на всички ви е ясно, че наистина няма да е лека“, описва проф. Витанов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...