Quantcast
Новини Пловдив » България » Кацаров: В петък ще говорим за мерките на национално ниво, последни ще затворят училищата
COVID-19 България Важно Здраве

Кацаров: В петък ще говорим за мерките на национално ниво, последни ще затворят училищата

Д-р Стойчо Кацаров

В петък ще ви поканим да говорим за мерки на национално ниво. Ако се стига до затваряне – последните ще бъдат училищата. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Той заедно със зам.-министър Александър Златанов, директора на НЦЗПБ проф. Ива Христова и проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър свикаха  брифинг в Министерство на здравеопазването във връзка с  актуалната ситуация с COVID-19 у нас.

Според д-р Стойчо Кацаров мерки трябва да се прилагат индивидуално на ниво на област, не е нужно да има строги ограничителни мерки за всички. Той беше категоричен, че няма място нито за хаос, нито за паника, а системата е добре организирана и подготвена.

„Има много точни данни за броя положителни деца в училищата. Статистиката се ползва активно от МОН и информацията се обновява всеки ден. В последните дни има увеличаване на заболеваемостта. Особеност на тази пандемична вълна е по-големият брой положителни деца. Към този момент това не се отразява на хоспитализациите“, обясниха здравните власти.

Проф. Ива Христова коментира, че „Делта“ вариантът циркулира на 100% у нас и се следят и неговите 38 подварианта. „Тези варианти нямат отношение към промяна в клиничната картина към този момент. Тази COVID-вълна се развива бавно, в последните дни се повишава заболеваемостта малко по-интензивно. За начало и край на епидемичните вълни приемаме достигане заболеваемост от 100 на 100 000 на 14-дневна база. От началото на август имаме повишаване на заболеваемостта“, добави тя.

7920 души са починалите по време на първата COVID-вълна, по време на втората са починали 8659 души. 4735 души са починали за 9 седмици през първата вълна. През втората вълна за 9 седмици са починали 4479 души. През настоящата вълна за изминалите 9 седмици броят на починалите е 3364 души, което е доказателство за това, че този вариант на COVID-19 не е по-тежък и смъртоносен, посочи проф.  Мира Кожухарова.

Здравният министър коментира и ваксинирането с трета доза, като обясни, че препоръката е такава да се поставя на всички със завършен ваксинационен курс, но това е преценка на всеки лекар и няма нужда да се издава заповед от министъра.

Проф. Ива Христова представи сравнителен анализ на заболеваемостта у нас спрямо други страни. В съседна Сърбия към момента заболелите са в пъти повече, в сравнение с България. С други страни, показателите са сходни, например с Турция, заболеваемостта у нас е малко по-ниска. В Албания заболеваемостта е малко по-ниска. По отношение на Гърция, ситуацията е подобна на тази с Албания. В Румъния заболеваемостта е в пъти по-висока.

Здравният министър  коментира и протеста на медицински служители пред здравното министерство днес.

Аз проведох един много приятен разговор с медицинските сестри и им казах, че съм им сърдит, че те протестират срещу мен. Защото за тези няколко месеца аз и екипът ми сме направили повече за тях, отколкото някои за години, подчерта министърът./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...