Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Протест на миньори и енергетици блокира центъра на София
Бизнес България Важно

Протест на миньори и енергетици блокира центъра на София

Снимка:bTV

Хиляди миньори и енергетици поеха на шествие по жълтите павета в София, a това парализира изцяло движението в центъра на столицата. Искането е функционирането на „Марица Изток“ да бъде гарантирано до изчерпване на въглищните запаси или поне до 2040 година, съобщи bTV.

Над 100 000 подписа от Старозагорска, Сливенска, Ямболска и Хасковска област ще бъдат внесени в Министерския съвет.Премиерът Стефан Янев съобщи, че ще се срещне с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“, за да обсъдят въпроси от енергийната сфера.

В срещата ще участват също заместник министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на енергетиката Андрей Живков.

В подкрепа на протеста се обявиха и общините Раднево, Нова Загора и Тополовград. Има лична декларация от кмета на Стара Загора- Живко Тодоров, както и от още 40 общински съветници.

Работата на комплекса е сериозно застрашена от приетата в Брюксел т.нар. Зелена сделка, заради която до 2050 година въглищата трябва да останат в историята.

Целта на протеста е да удължим максимално работата на комплекса на въглища. Не сме съгласни с рестриктивните мерки, които Европа взема спрямо България, посочи Деян Дяков, лидер на КНСБ в ТЕЦ „Марица Изток“.

„Нашето желание е датите за затварянето на въглищните централи да бъдат между 2040-2050 г. минимум. Протестираме сега, понеже преди около месец излезе Планът за възстановяване и устойчивост за обществено обсъждане и стана ясно, че нашите управляващи са заложили газифициране в „Марица Изток“ и построяване на нова заместваща мощност на газ. Това не ни устройва, 8000-9000 души ще останат на улицата, заяви още Деян Дянков.

България е една от най-въглеродно интензивните страни в ЕС- голяма част от тока, който произвеждаме идва именно от въглища.

Засега в Плана за възстановяване е заложен преход от въглища на газ. Според синдикатите консервирането на мините би струвало над 3 милиарда лева.

Опасенията са, че българската енергетика, икономика, както и хиляди работни места са сериозно застрашени. Настоява се за плавен преход и механизми за компенсация./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...