Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Анастас Герджиков: Очаквам дебат с Румен Радев
България Важно ИЗБОРИ 2021 Мнения Политика

Проф. Анастас Герджиков: Очаквам дебат с Румен Радев

Проф. Анастас Герджиков: Аз не съм кандидатът на ГЕРБ
Проф. Анастас Герджиков

Очаквам дебат с действащия президент Румен Радев, очаквам този дебат да се проведе на ниво, а не да се сведе до нивото на сегашния политически разговор в страната, който е вреден и отвратителен. Това коментира кандидатът за президент на България – проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“в студиото на „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR. .

Професорът заяви, че започва битка за това страната да се обедини около каузи и нов национален идеал. „Нямах колебания да приема подкрепата на най-голямата партия – ГЕРБ. Протегнах ръка към всички партии, ще се обърна към всички една по една. Не мога да приема лицемерието, че някой ще бъде кандидат на част от българските граждани и когато го изберат, ще каже: Сега съм президент на всички българи.“, заяви проф. Герджиков.

„Напълно разединени сме, очевидно сме народ от индивидуалисти“, категоричен е той. Ректорът на СУ посочи, че няма нужда от пост и нови достижения. Искал да стане президент в този момент, а не след 5 години, тъй като смята, че тезата му е важна за България. Не е изненадан от кандидатурата на Мустафа Карадайъ, но е изненадан от многобройните, по думите му, кандидатури на десните партии.

„Партиите вдясно можеха да застанат зад моята кандидатура. Трябва да потърсим обединение на гражданите. Да накараме партиите да последват дневния ред на хората и да се разберат по най-важните точки“, каза проф. Герджиков.

Запитан за кандидата за вицепрезидент – полк. Невяна Митева, той посочи, че е искал да има до себе си жена, която да представи гледната точка на човек, който се е сблъсквал с трудности.

„Много жени са в това положение и ще видят в г-жа Митева човек, който се може да се бори за тяхната кауза. Имам 4-5 човека с много висока експертиза в областта на отбраната и сигурността“, отбеляза кандидат-президентът.

„Моята кампания ще бъде позитивна, от някои от останалите кандидати чувам това само на думи. Моята цел е с г-жа Митева да покажем какво можем и какво знаем. Ако хората одобрят това, което искаме да постигнем, смятам, че ще ни изберат много категорично“, каза още проф. Герджиков.

Очаквал е социолозите да дадат много по-голяма преднина на Румен Радев и се надява след месец това да се промени драстично. Проф. Герджиков очаква дебат с действащия държавен глава. На мнение е, че политическият разговор у нас се води по вреден и отвратителен начин.

„Тяснопартийният интерес винаги ще надделява над интереса на българските граждани. Това може да спре, когато извадим истинските теми на хората и убедим политиците, че ако не ги следват, хората ще разберат, че това не са техните представители“, заяви ректорът на СУ.

Той не смята, че срещу себе си има опоненти. Иска всички да покажат възможностите и визиите си.

Ректорът на СУ коментира и казуса с Република Северна Македония: „Нашата позиция трябва да е последователна. Искаме европейска интеграция на всички страни от Западните Балкани. Но интеграцията на РСМ може да се случи, след като нашата западна съседка изпълни подписаните ангажименти в Договора за добросъседство. Последните изказвания на Зоран Заев бяха много добри, да се надяваме, че това не са празни приказки“./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...