Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Squid Game – смъртоносната игра, която омагьоса света за по-малко от месец
Важно Кино Посоки Свят Суматоха

Squid Game – смъртоносната игра, която омагьоса света за по-малко от месец

Squid Game (Игра на калмар)
Squid Game (Игра на калмар)
  • Корейските „Стражари и апаши“ се превърнаха в суперхит „от Космоса“, набират популярност както никой друг сериал досега

За по-малко от месец корейския сериал „Squid Game“ излиза от контрол по своята популярност и дори се превръща в заплаха, коментират киномани по света.  Деветте епизода на корейските „Стражари и апаши“ излязоха на 17 септември, а вече са абсолютният хит по цял свят, като чупят рекорди и скоро ще бият в класациите „Игра на тронове“ и други хитове окупирали челото в IMDB. За сравнение „Squid Game“ има 8,2 по IMDB, но както върви ще задмине „Игра на тронове“, който има 9,2 и Breaking Bad (В обувките на Сатаната) и дори суперхита „Чернобил“, който е с актив 9,4.

Всяка една от „игрите“, които са изпитанията на участниците, е всъщност традиционна детска игра в Южна Корея. Нещо като нашите стражари и апаши, криеница, жмичка. Но „властелините в киноиндустрията“ –  „Netflix“ усещат потенциала и финансират продукцията, която „сега е в Космоса“ по популярност.

Досегашните хитови сериали не са имали такъв шеметен порив за подражание, дивят се критици. Деца се пребиват от бой, възрастни хора организирано имитират героите от „Squid Game“ и това е по цял свят, от Европа, Азия, Америките.

Истории за детски игри, насилие и сензация, по-голяма и от KPop банда. „Червен светофар, зелен светофар“. Детска игра, подобна на нашата „Индианско око“. Тичаш, докато не ти кажат да спреш. Ако помръднеш – отпадаш. Но не и в сериала „Squid Game“ – „Игра на калмар“, описва историята БНТ.

Защото тук не „изгаряш“. Тук умираш. Сюжетът – 456 участници. Всички – затънали в дългове. Поканени са да изиграят шест детски игри, а победителят ще получи около 38 млн. долара. Звучи лесно, докато не става ясно, че плащаш с живота си. И всичко това – за забавлението на група богаташи.

В първите часове след като „Squid Game“ беше качен на стрийминг платформата Netflix интернет полудя. Южнокорейски интернет доставчик дори заведе съдебен иск срещу платформата, защото огромният интерес е довел до срив на сървърите и загуби на огромни суми.

Само седмица след премиерата, „Игра на калмар“ стана най-гледаната продукция в 90 държави, включително Съединените щати. При това без почти никаква реклама на сериала. Както и на екран – за „Squid Game“ всеки научава от някого, попада на хаштаг в Tik Tok или Twitter, вижда странно облечени хора и решава да провери за какво става дума. Само в Tik Tok #SquidGame е използван над 23 млрд. пъти.

Но сериалът далеч не е просто история за един своеобразен Big Brother, изпълнен с насилие. Той е и поредното напомняне от страна на Южна Корея, че и в тази част на света създават качествени продукции.

Макар всяка година Сеул да има няколкостотин нови сериала, рядко чуваме за тях. Вероятно първата среща с корейско кино за мнозина е била с носителя на „Оскар“ – „Паразит“. Подобно на него, „Squid Game“ ни показва и нюанси от най-болезнените теми за корейското общество. От трудния прием в университет (което беше и сред най-големите корупционни скандали в страната), през огромната пропаст между бедни и богати, до живота на онези, избягали от Северна Корея в търсене на по-добър живот.

И макар и в Южна Корея да се чуха и критики, че сериалът опетнява името на страната им, популярността му вече е толкова голяма, че няма път назад.

ПЛЮСОВЕТЕ

Само за месец интересът към изучаване на корейски в световен мащаб се е увеличил в пъти. Скок има и на броя желаещи да посетят Южна Корея, все по-гледани са и други местни филми и сериали.

МИНУСИТЕ

Феноменът „Squid Game“ се пренесе в реалността – от Абу Даби до Калифорния – на много места се организират турнири, в които участниците играят същите шест детски игри, които и персонажите в сериала. Разликата – по загубилия стрелят с пушка за пейнтбол.

Но играта загрубява сред най-малките – вече няколко държави съобщават за случаи на насилие в училище. Децата играли на „Калмар“. Загубилите получавали ритници и тупаници. Оказва се, че макар и филмът да е забранен за лица под 18 години, именно най-младите са най-запленени от него. И „от играчка става плачка“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...