Quantcast
Новини Пловдив » България » КРИБ иска двустранни договори с АЕЦ и НЕК
България Важно

КРИБ иска двустранни договори с АЕЦ и НЕК

Проведохме ползотворен разговор. Предложението на КРИБ е хибриден модел, с който да се помогне на индустрията. Правителството определи, че ще отпусне 50 лева помощ на мегават към всички стопански потребители, но това не е достатъчно за нас. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща при премиера Стефан Янев.

По думите му КРИБ настоява да се пристъпи към двустранни договори с АЕЦ и НЕК на българските предприятия, които са в групата на енергоинтензивната индустрия, съобщи БНТ.

„Проблемът е голям и няма как да се чака повече, моделът е много сбъркан. КРИБ ще препоръча на колегите от другите работодателски организации да се изчака с протестите, докато видим какво ще се получи до края на другата седмица в работната група“, обясни Домусчиев.

Ние направихме куп предложения за излизане от кризата или за поне частично решаване на проблема в България. Факт е, че в определени моменти цените продължават да са най-високите в Европа”, посочи Домусчиев.

Министърът на икономиката Даниела Везиева коментира, че са се разбрали, че започват работа по невиделия решение Закон за изменение на климата, по наредбата, която ще даде възможност да се направят компенсации точно по енергоинтензивните предприятия и компенсации за въглеродните емисии.

„Стартираме такава работна група за изменение на закона. След ситуирането на Народното събрание се надяваме това да бъде едно от първите решения“, добави Везиева.

За нас е важно да изслушаме всички и да вземем правилните решения, за нас е важно да няма енергийно бедни. Важно е системите да работят и на трето място индустрията, защото, ако големите енергопотребители не работят, това е проблем за цялата икономика, каза финансовият министър Валери Белчев.

„Поехме ангажимент за седмица да стигнем дотам да направим предложение. Още не сме казали да или не, не сме намерили формулата“, обясни още Белчев.

„Изчакайте, ако работи групата и нещата, които ще предложим“, призова енергийният министър Андрей Живков.

КЕВР взе решение, методиката е променена, от 1 ноември мярката ще бъде в сила, ще я комбинираме с масирана кампания до малките и средните предприятия, за да може поредният гратисен период, който им даваме, да бъде успешно използван и да си намерят доставчик, каза още Андрей Живков./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...