Quantcast
Новини Пловдив » Крими » Постоянен арест за обвинени в пране на пари от фишинг измами
Крими Пловдив Съд и Прокуратура

Постоянен арест за обвинени в пране на пари от фишинг измами

Бойка Янушева и Слейман Хамед в съда.
Бойка Янушева и Слейман Хамед в съда.

Състав на Пловдивския апелативен съд остави в сила потвърдената от Окръжен съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Бойка Янушева и Слейман Хамед, обвинени в пране на пари.

Бойка Янушева и Слейман Хамед, който е с двойно гражданство/българско и ливанско/, са обвинени за това, че през 2021 г. в Пловдив, след като са се сговорили предварително, са извършвали финансови операции с имущество, за което са знаели, че е придобито чрез престъпление или друго обществено опасно деяние.

Двамата са извършили твърдяното изпиране на пари чрез 17 банкови превода за общо около 0.5 милиона евро. Други 90 превода не са осъществени, заради блокиране на сметката.

Според апелативния съд събраните по делото доказателства продължават да обосновават предположение, че Бойка Янушева и Слейман Хамед са извършили престъплението, за което са привлечени като обвиняеми.

Въззивната инстанция сподели виждането на първата инстанция, че опасността от извършване на престъпление и укриване от страна на обвиняемите е налична. В тази връзка обърна внимание на сложната и прецизна предварителна подготовка на посегателството, което има трансграничен характер и предмет с колосална стойност, обединило е усилията на добре координирани лица (помагачи и извършители), а жалбоподателите са увлекли в престъпния замисъл и няколко наказателно неотговорни лица. Посочи, че тези обстоятелства значително завишават тяхната степен на обществена опасност и сочат съвсем реална опасност двамата да продължат престъпната дейност. Взе предвид и факта на осъждането на всеки от двамата за други престъпления, който показва тяхна склонност да накърняват защитаваните от наказателното право обществени отношения. Занима се и с възражението за влошаване на здравословното състояние на всеки от жалбоподателите и го отхвърли, като се позова на изготвените експертизи, които не сочат заболявания, несъвместими с условията в ареста.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Още

Обвинените в пране на пари от фишинг измами остават в ареста

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...