Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Рекордна сметка! ВиК-Пловдив дължи 1,5 млн.лв. за ток за август
Бизнес Градът Общество Пловдив

Рекордна сметка! ВиК-Пловдив дължи 1,5 млн.лв. за ток за август

Снимката е илюстративна

Рекордна сметка за ток за август месец дължи ВиК – Пловдив. Сумата е  1 591 447 лв. без ДДС, става ясно от прессъобщение на „Български ВиК холдинг“.

„Жегата с цената на тока за промишлеността е на път да удави ВиК сектора. Управителите на 22-те дъщерни дружества в „Български ВиК холдинг“ са поставени в ситуация да не могат да плащат двойните и тройни фактури за електроенергия, които получават през последните месеци”, се казва в прессъобщение на дружеството.

Оттам дават и подробна справка на сметките на ВиК операторите.

Сметката за ток на „ВиК“ ЕООД – Пловдив през август 2021 г. е 1 591 447 лв. без ДДС за потребени 5932 МВтч. Година по-рано дружеството е потребило 5630 МВтч и е платило 759 193 лв. без ДДС. През август 2019 година пък ВИК – Пловдив е консумирало 5798 МВтч за 935 953 лв. без ДДС, показват данните.

„ВиК“ ЕООД – гр. Смолян дължи 189 297 лв. без ДДС за август тази година. Дружеството е консумирало 710 МВтч.

„ВиК“ ЕООД – гр. Хасково трябва да плати 918 727 лв. без ДДС за същия месец.

„ВиК“ ЕООД – гр. Стара Загора е консумирало през август 2021 г. – 3628 МВтч за 942 679 лв. без ДДС.

„ВиК” ЕАД – гр. Бургас е консумирало през август 2021 г. – 5013 МВтч за 1 342 686 лв. без ДДС.

„Фактурите за септември тепърва ще пристигат във ВиК дружествата”, се казва в прессъобщението.

„Политика на българското правителство и на ВиК Холдинга е да осигурят качествена водоснабдителна услуга за населението, да обновят остарялата и амортизирана ВиК инфраструктура, да се изградят пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води с внедряването на иновативни енергоефективни технологии, да се намалят загубите по мрежата. Плановете и проектите изискват инвестиции, за част от тях е осигурено финансиране. В безпрецедентната ситуация с цената на енергоносителите управите на ВиК операторите трябва да довършат започнатите проекти в срок и в същото време да осигурят средства за покриване на непредвидените разходи за електроенергия, за да имат гражданите постоянно течаща вода в домовете си в ситуация на пандемия. Сложният казус може да постави част от ВиК операторите в ситуация да не могат да покриват пристигащите фактури за електроенергия”, заявяват още от дружеството.

„ВиК операторите, които са 51% или 100% държавна собственост, не правят изключение от бизнеса в страната, който се задъхва от галопиращите цени на електроенергията на Българската независима енергийна борса. 22-те ВиК дружества от „Български ВиК холдинг” ЕАД осигуряват питейна вода и ВиК услуги за над 4,3 млн. граждани в България. Заради жегата с цената на енергоносителите, кризата в промишлеността се задълбочава. ВиК дружествата са енергоинтензивни, ползват електроенергия за помпените станции за питейна вода, за компресорните помпени станции, за пречиствателните станции за питейна и отпадъчна вода и др. Всичко това е необходимо, за да може гражданите да имат течаща вода в домовете си”, обясняват от дружеството.

„Цифрите са красноречиви как рекордно скъпият ток през последните месеци се отразява на сметките, които ВиК операторите трябва да платят на ЕРП-тата и другите доставчици на електроенергия”, казват от „Българския ВиК холдинг”./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...