Quantcast
Новини Пловдив » България » ЦИК показа как се гласува машинно при избори 2 в 1
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика Посоки

ЦИК показа как се гласува машинно при избори 2 в 1

Демонстрацията беше направена от говорителя на ЦИК Росица Матева

Централната избирателна комисия разясни как ще проведе машинното гласуваме на изборите 2 в 1 на 14 ноември. Демонстрацията беше направена от говорителя на Комисията Росица Матева на пресконференция днес.

Ще гласуваме с две бюлетини, но на една машина и с една карта. От ЦИК обявиха, че ще имаме възможност да избираме дали да гласуваме само за президент, само за парламент, или и за двете. След като отбележим своя вот, трябва да натиснем бутон “ „Потвърждавам“.

Първо се зарежда бюлетината за президент и вицепрезидент. Вляво на екрана е политическата сила или инициативния комитет, издигнал кандидатите, а вдясно имената на самите кандидати, като по средата са номерата им, изтеглени от ЦИК. Бюлетината се разлиства с бутоните „Следваща стр.“ и „Предишна стр.“ в дъното на екрана. След като направи избора си за президент и вицепрезидент гласоподавателят може да премине към следващия вот с бутон „Към избори за НС“.

След натискането на този бутон се визуализира бюлетината за избор на народни представители. Тя е в същия формат като бюлетините за предходните парламентарни избори. След маркирането на своя избор чрез натискане на бутона „Преглед“ гласоподавателят може да види направените от него избори.С бутона „Промени избор“ може да коригира своето гласуване, като ще бъде върнат на първата страница на бюлетината за президент и вицепрезидент.

След като направим избора си, ще получим и контролна разпечатка, която трябва да сгънем и пуснем в кутиите до машините. Когато сме избрали да гласуваме и в двата вида избори, получаваме две разписки. В никакъв случай не бива разписката да се издърпва, за да не блокира машината, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

От ЦИК показаха и как ще изглеждат хартиените бюлетини. Те са различни за двата типа избори.

Обсъжда се възможността разписките да се събират в една кутия, а след края на изборния ден, те да се разделят, разясни Матева. Създадена е организация на изборите, така че да не се образуват опашки. Затова в секциите, в които на миналите избори са гласували над 300 души, ще има допълнителна машина./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...