Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » До дни тръгват схемите за бизнеса заради високите цени на тока
Бизнес България Важно Енергетика

До дни тръгват схемите за бизнеса заради високите цени на тока

Даниела Везиева

„До няколко дни тръгват схемите за подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока.“ Това заяви днес в Русе министърът на икономиката Даниела Везиева. Тя откри нов високотехнологичен център за над 330 000 лева в Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ в крайдунавския град.

Везиева коментира в тази връзка, че 4% oт изнoca нa cтpaнaтa e cвъpзaн c тeĸcтилнитe издeлия, като браншът дaвa и близo 9% oт бpyтнaтa дoбaвeнa cтoйнocт. Tя изpaзи и нaдeждa имeннo Pyce и peгиoнът дa ce oбocoби ĸaтo вoдeщ ĸpeaтивeн и peĸpeaтивeн цeнтъp пopaди oгpoмния мy пoтeнциaл.

Икономическият министър заяви, че се работи по няколко варианта за подпомагане на бизнеса в кризата с високата цена на електроенергията.

„Все още сме във фази, в които разработваме схемите. До няколко дни ще обявим и схемата с 50 лв. на мегаватчас. Знаете, че КЕВР вече направи формула, съгласно която малките и средни предприятия могат да получават намаление на сумите от 15 до 30 лв. Това, което вчера се разбрахме с КРИБ и Минно-техноложката камара, в следващата седмица да разработим възможност и механизъм за това да се скъси пътят между производител и доставчик на енергия, т.е. идеята е да се сключват двустранни договори между фирмите и то фирми, които са енерго-интензитивни производства, интензитетни производства, т.е. с много голямо ползване на електроенергия, така че да не попадат в този ценови порядък, в който в момента са на борсата и да намалим себестойността на произведената продукция. Това е част от мерките, върху които Министерството на икономиката пряко работи. Работим и върху актуализацията на наредба за мерки за компенсиране на въглеродните емисии, нещо което през 2019-а е било предложено като промяна на Закона за климата и климатичните изменения, но е било спряно. Така или иначе сме загубили 2 години, поне сега да подготвим наредбата и следващото редовно Народно събрание да може да я гласува. Тя е създадена, тя е подготвена от Министерството на икономиката. Това, което правим в момента, е да я актуализираме съгласно новите моменти и новите размери“, каза още пред журналистите в Русе Даниела Везиева, предава БНТ.

Още

Кабинетът предлага финансови компенсации за бизнеса заради скъпия ток
Бизнесът излиза на протест заради цената на тока

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...