Quantcast
Новини Пловдив » Важно » „Изправи се БГ! Ние идваме!“ откри кампанията, предлага 31 антикризисни мерки
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ откри кампанията, предлага 31 антикризисни мерки

"Изправи се БГ!Ние Идваме!" откри предизборната кампания в София
  • ИБГНИ предлага План с 31 антикризисни мерки в помощ на домакинствата и бизнеса

„Някой трябва да казва „не“ на мръсните сделки и този някой сме ние. Някой трябва да спира глупостите, които се вършат в политиката и най-накрая – да нарита статуквото. Това сме ние“, каза съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Николай Хаджигенов при официалното откриване на предизборната кампания на коалицията.

Той определи като мръсна война пропагандата, която партиите на статуквото водят спрямо „партиите на промяната“ в коментар за бъдещото присъствие на формацията в следващия парламент. За съжаление в нея се включват и социологическите агенции. „Това е мръсна война – нещо, с което ние се справяме чудесно. Искат война, ще я получат“, категоричен бе Николай Хаджигенов.

Слоганът, с който коалицията тръгва в поредната предизборна надпревара, отново е „Мутри вън!“. „Хората искат да знаят кой е виновен за безпрецедентната енергийна, социална и икономическа криза. Заради мутрите в енергетиката, фирмите заплащат най-скъпия ток в Европа, защото мутрите продължават да са добре разположени по всички нива на властта“, каза от своя страна Мая Манолова.

От Изправи се БГ! НИЕ ИДВАМЕ! са изготвили План с 31 антикризисни мерки, като броят им съвпада с номера на коалицията в интегралната бюлетина. Мерките включват подкрепа на майките, като надбавките през втората година за майчинството се изравнят с минималната работна заплата, която предстои да се увеличи, запазване на бонуса от 120 лева за пенсионерите и след 1 януари, както и пълна компенсация за домакинствата и бизнеса – скокът на тока да бъде поет от държавата.

Мерките предвиждат държавата да поеме разликата между определената от КЕВР цена на тока за бизнеса – 120 лв. и средно претеглената цена на тока към момента. Сред мерките е и намаляване на ДДС на 5 % на сметките за ток от 1 януари до 30 април.

Антикризисният план на Манолова предвижда още отлагане на плащането на сметките за ток за поне шест месеца още от 1 ноември 2021 г. Заложено е и определяне на статута на енергийно бедни лица, на които да се гарантира електроенергия на достъпни цени, без санкции за неплатени сметки.

За стабилизиране на енергийния сектор Манолова предлага временно спиране на износа на ток и временно прекратяване участието на България в механизма за търговия с въглеродни емисии. С цел запазване на обществения интерес енергийният министър и КЕВР да обявяват публично субектите, които изнасят ток през енергийната борса, реализирайки огромни печалби в най-острата фаза на енергийната криза, настоява тя.

Мерките предвиждат още смяна на целия състав на КЕВР и приемане на Стратегия за устойчиво енергийно развитие до 2050 г.

Социалните мерки в плана включват добавката от 120 лв. към пенсиите да продължи и през 2022 г., а всички пенсии да бъдат преизчислени на база осигурителен доход от 2020 г.

Планът предвижда увеличаване на втората година от майчинството докато се изравни с минималната работна заплата, увеличаване на детските надбавки от срамните сега 40 лв. до поне 100 лв. Предвиждаме еднократна помощ от 2000, 3000 и 4000 лв. за първо, второ и трето дете и по 10 хиляди лева за второ и трето дете на осигурени родители. За самотните родители – подкрепа с ваучери за храна, ток, вода, парно и газ, неотложни домашни ремонти, детегледачки и образователни услуги, обясни Манолова.

За здравеопазване без доплащане мерките предвиждат държавата да поеме PCR-тестовете и лекарствата на Ковид-болните и незабавно издаване на сертификати за преболедуване на COVID-19, независимо кога е било боледуването. Намаляване на ДДС на лекарствата до 5 %, обособяване на COVID-болници, държавата да поеме здравните осигуровки на неосигурените лица, също са в плана.

Никой не трябва да се заблуждава, че имаме ръст на приходите в бюджета и устойчив ръст на икономиката, предупреди водачът на листата с № 31 в Пловдив Мария Капон. „Това са инфлационни приходи от ДДС, заради вдигането на цените и от акцизи. Това не е устойчив ръст на икономиката. Икономиката в момента не работи и ние трябва да помогнем на българските граждани да преместят този период“, заяви Мария Капон. По думите й разработеният от експертния екип на коалицията пакет е в съответствие с мерките, обявени от ЕК преди 2 дни, с разчет колко струва, откъде ще се вземат парите и приложимо ли е в пазарна среда. Заедно с Мария Капон бе и третата в листата за Пловдив град Весела Кънчева, адвокат.

Манолова подчерта, че „Изправи се БГ! Ние идваме!“ категорично подкрепя кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат. Това е достойният президент, който застана на страната на своя народ. България ще има достойни и почтени хора на власт в лицето на Радев и на Йотова.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ се явява на изборите на 14 ноември с № 31 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...