Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Д-р Сотиров пред Plovdiv-Press: Антиваксъри от Пловдив ползват д-р Бенчев за имунизационни книжки
COVID-19 Важно Градът Здраве Мнения

Д-р Сотиров пред Plovdiv-Press: Антиваксъри от Пловдив ползват д-р Бенчев за имунизационни книжки

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари  в Пловдив д-р Костадин Сотиров
Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари  в Пловдив д-р Костадин Сотиров
  • Разчитаме на прокуратурата за фалшивите сертификати, настоява председателят на Сдружението на общопрактикуващие лекари в Пловдив

 

Мария МОРУНОВА


„Фалшивите сертификати са престъпление и трябва да се преследват с цялата строгост на закона. Въпросът е защо прокуратурата и следствените органи не правят това нещо“, коментира пред ПловдивПрес председателят на Сдружението на общопрактикуващие лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров. Той обясни и за друг проявил се проблем. Фалшифицират се не само сертификати за ваксинация срещу ковид, но и имунизационни паспорти на деца.

„Има деца, които не са имунизирани, въпреки това са с издадени фалшиви имунизационни паспорти. Паспортите за задължителната имунизация. Това е страшно. Тези деца нямат имунизация срещу тетанус, дифтерия, коклюш…, а има паспорт„,

обясни д-р Сотиров и допълни: Родители антиваксъри, които отказват да имунизират детето си, но то става на възраст за задължително образование и трябва да ходи на градина, а не го приемат заради липсващите имунизации, се отписват от личния си лекар. Отписват се, защото той не е издал бележка за наличие на ваксини и възможност за посещение на детска градина. Тогва родителите отиват в София и след 6 месеца се връщат с изрядно попълнени документи. Д-р Бенчев (Росен Бенчев, който в телевизионен репортаж беше заснет за издава фалшив сертификат за имунизация – б.а.) е последният, от който дойдоха две деца в нашия район.

Медикът се възмущава, защото лекарите, които издават фалшивите документи за ваксинация, продължават да работят, а не бива да е така. „Тук разчитаме наистина на прокуратурата“, подчерта д-р Сотиров.

Той е категоричен, че друг избор, освен да се имунизираме срещу ковид, нямаме. „Или ще преболедуваме, или ще се ваксинираме.

Да придобиеш имунитет като се разболееш е много жестоко, защото умират много хора.  До другата пролет, докато минат вълните, броят на умрелите от ковид може да надхвърли загиналите войници по време на Първата световна война“, коментира шефът на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Той обясни, че българите боледуваме по-тежко, предразположени сме към по-тежки усложнения. Това се дължи на начина на живот, който предразполага към развитието на тежки хронични заболявания като диабет, високо кръвно и т.н. В основата стои приемът на много сол.

„Ние сме страната в Европа с най-висок прием на сол, 3-4 пъти над нормата в Европа. Заедно с нас е Русия, Украйна, Латвия. Въпреки че сме в ЕС, като житейски навици, като хранене си оставаме в Съветския съюз“, каза още д-р Сотиров.

Според него по-строги мерки не са необходими. По-скоро мерките трябва да са в насока за стимулиране на имунизирането. „Заговори се за работа само на заведения, чиито персонал е ваксиниран. Защо само при тях? Това трябва да важи и в другите заведения – лечебни, учебни, социални и т.н. Не може да има учители, които да разболяват деца, това също е престъпление“, категоричен е медикът и допълни: Едно е да се задължат всики граждани да се имунизират, друго е да се задължат длъжностните лица. При вторите се изисква само заповед на министъра. Така, както е при персонала на хранителните заведения – той има здравни книжки, в които ежегодно се попълват изследвания.

Д-р Сотиров подкрепя и идеята неимунизираните срещу ковид да заплащат лечението си. „Защо ние, гражданите ще плащаме на тези, които не искат да се имунизират? Да си носят цялата отговорност! По същата логика да стане като със здравно неосигурените – те си плащат лечението“, коментира д-р Сотиров по повод предложението на Българската болнична асоциация неваксинираните пациенти с COVID-19 в болниците да заплащат част от разходите по лечението си./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...