Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Просветният министър: Подкрепям зеления сертификат, категорично
COVID-19 България Важно Здраве

Просветният министър: Подкрепям зеления сертификат, категорично

Николай Денков
Николай Денков

Ако Министерството на здравеопазването вземе решение за влизане в училищата със зелен сертификат, аз ще го подкрепя категорично, заяви пред NOVA министърът на образованието проф. Николай Денков.
„Знаете, че това е предложение на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Това решение е в компетенциите на Министерството на здравеопазването“, каза той.

„Няма да издам нареждане за задължителна имунизация нa учителите срещу COVID-19. В момента 36% от учителите са ваксинирани. Близо 4% са ваксинираните ученици в гимназиален етап. Денков бе категоричен, че не би поискал задължителна ваксинация за преподавателите.

Решението за България включва убеждаване на учителите, че ваксинацията им е в тяхна полза, за да запазят живота и здравето си. Имаме едно задържане на заболеваемостта от COVID-19 сред учителите и учениците. Карантинираните учители в страната са 1,6 на сто от всички, а учениците 1,5 процента. Трябва да намерим баланса между образованието и здравето. Това е и същността на локалния подход – да се затварят училища само там, където има висока заболеваемост”, категоричен бе министърът.

Затова, разговорите със здравните власти, идеята е да е на ниво община, защото там където е ниска заболяемостта, да не се затварят училищата.

„Министерството мисли и за образованието, и за здравето. Истината е, че трябва да намерим баланса между едното и другото. Това, че се увеличава заболяемостта при децата не е само в България.“, обясни той и допълни, че в целия свят стои въпроса къде е баланса – максимално отворени училища и минимален риск към деца и учители.

Според него, локалният подход позволява да се вземат мерки, където има проблем и да остане отворено където няма проблем.

„Вървим към „зелен сертификат“ или ограничение към обществените институции.“, призна образователният министър.

Сега задължителни са маските и да се дефинира по-точно кога ще се затварят училищата. За момента няма желание към масовото тестване. Има желание, където има болно дете, да се тества паралелката, допълни министър Денков./ПловдивПрес

Още

Първо пловдивско училище минава на дистанционно обучение

Д-р Сотиров пред Plovdiv-Press: Антиваксъри от Пловдив ползват д-р Бенчев за имунизационни книжки

Много нови случаи на коронавирус, Пловдив лидер сред заразените

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...