Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Балтов: Задава се борба за кислород, смъртността ще се увеличи с 50%
COVID-19 България Важно

Проф. Балтов: Задава се борба за кислород, смъртността ще се увеличи с 50%

Проф. Асен Балтов
Проф. Асен Балтов

Трябва да се направи максималното за сигурността на хората. Виждаме пълен провал на здравно министерство и министъра. Така коментира настоящата ковид ситуация у нас бившият директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред NOVA NEWS.
„Аз не съм член на ГЕРБ, а съм гражданска квота. Смятам да остана лекар, независимо, че сега съм кандидат-депутат. Няма да спра да практикувам“, каза той.

„Фактът , че съм бил член на НОЩ и сме се опитали да управляваме, това доведе до уволнението ми“, обясни проф. Балтов.

„Имаме един министър, който по никакъв начин не говореше с идея да защити хората, които ще се ваксинират. Той бяга от отговорност. Заповедта е на министъра, а не на Ангел Кунчев или експертния съвет.

Той трябва да издаде заповед и да даде насоките и политиките. Сега цари един хаос, който се задълбочава и няма да имаме спокойствието на западноевропейските държави“, коментира той.

„Математиците изчислиха, че смъртността е с 13% по-голяма от втората и третата вълна. Не можеш да се оправдаваш с това, че било лошо управлението преди това и аз не мога да се справя. Направени са неща, които бяха точни и навременни. Вълните не са четири, а са три и някъде му се изгубиха около 2500 починали. В момента имаме толкова много ваксини – 3 милиона ваксини има на склад. До края на годината 1 милион от тях няма да са в срок. До сега са бракувани 100 хиляди ваксини.

Вместо да ги използваме максимално и хората да разберат, че ваксината спасява живот, ние правим всичко възможно това да се размива. Отговорното поведение на един здравен министър е да въздейства и да обясни колко е важно да се ваксинират“, каза Балтов.

„В Норвегия се продадоха 100 хиляди ваксини на Moderna, в Бутан още 100 хиляди бяха подарени. Знам, че е спрял вноса на фирмата, от която хората се притесняваха. В момента всички чакахме да се издаде заповед за третата бустерна доза, но къде е тя? Няма никакво вътрешно споразумение, което да каже официално: „Слагайте“.

Ковид зоните за мен са един опит за решение на проблем, който не може да бъде решен по този начин.  Не може една ковид зона да работи до 15 часа и да не работи уикенда. Факт е, че част от лекарствата, които се говори, че са безплатни, само 5 са безплатни. Правят се минимални изследвания“, заяви проф. Балтов.

„Знаете, че в повечето страни има зелени сертификати влезли в сила. 21% са ваксинирани с две дози и това е много малко. Ако имаше 50% можеше да има една критична маса, която да подкрепи този сертификат. В момента това няма да доведе до нищо добро“, каза още той.

„Ние гледахме един индекс на строгост, при което определени мерки даваха строгост.

В момента не виждам да има мерки и какъв е индексътт на строгост. Ако имаме 25% индекс на строгост, когато бяха най-тежките ковид вълни, те стигаха до 70%“, припомни бившият директор на „Пирогов“.

„Имаме повече от 500 починали за няколко дни. 3400 диагностицирани днес, като прибавим 30% скрита заболеваемост, означава, че днес имаме 5000 новозаразени. 20% от тях ще влязат в болници. Това означава, че в следващите 10 дни ще очакваме да има повече от 7000 настанени в болници и повече от 700 на интензивни грижи.

Това ще е изключително напрегнато и тежко за моите колеги. Трябва да имаме тайминга да лекуваме адекватно всички постъпващи в болница. Ще стане борба за кислород“, твърди проф. Балтов.

Той заяви, че според него България не в пика на коронавируса.

„Една от причините да се изкачваме бавно е, че имаме 20% ваксинирани. Репродуктивното число е около 1,3, ако го надвиши, значи сме в пика. В следващите 17 дни смъртността ще се увеличи с 50%“, завърши проф. Балтов./ПловдивПрес

Още

Много нови случаи на коронавирус, Пловдив лидер сред заразените

Проф. Христова: Смъртта е при неваксинираните! Обръчът се затяга

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...