Quantcast
Новини Пловдив » България » Българските военни гробища край Кавадарци са унищожени в началото на миналия век
Балкани България

Българските военни гробища край Кавадарци са унищожени в началото на миналия век

От войнишките гробища край Кавадарци е останал само паметникът.
От войнишките гробища край Кавадарци е останал само паметникът.

Българските военни гробища край Кавадарци най-вероятно са унищожени още през 30-те години на миналия век. Това заяви в студиото на „Денят започва“ Радослав Симеонов, главен експерт по военните паметници към Министерството на отбраната.

По данни на министерството край кавадарското село Дреново със сигурност са съществували две български военни гробища с 432-ма войници, погребани в тях.

Оцеляването им обаче е било обречено заради политиката на целенасочено унищожение на български военни гробища от югославските власти през 30-те години на миналия век, посочи Симеонов.

Въпреки че няма данни за скорошно посегателство върху двата паметника, останали на мястото на гробищата край с. Дреново, отношението на македонските власти към тях не е изрядно, изтъкна военния експерт.

Според него физическото оцеляване на двата монумента е застрашено от новоизграждащата се магистрала Скопие-Прилеп. Не са предвидени подстъпи към паметниците от аутобана. Липсват и информационни табели. Така на практика достъпът до тях е отрязан.

В ефира на „Денят започва“ Радослав Симеонов изтъкна, че Министерството на отбраната ще продължава още по-усърдно да следи състоянието на българските военни гробища в Република Северна Македония.

На територията на югозападната ни съседка е имало между 480 и 500 гробища на български войници. Голяма част от тях са унищожени през 20-и век, а едва 4-5 са преведени във вид, съответстващ на европейските практики.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...