Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Кацаров: Зелен сертификат за всички дейности на закрито от четвъртък
COVID-19 България Важно Здраве

Кацаров: Зелен сертификат за всички дейности на закрито от четвъртък

Стойчо Кацаров

Въвеждат задължителен сертификат за всички дейности на закрито. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг. Мярката влиза в сила от 00:00 часа на 21.10. (четвъртък). Той подчерта, че броят на заразените, хоспитализираните и починалите е нараснал и това е причината за въвеждането на мерките. В процеса на обсъждане са се включили както здравни експерти, така и специалисти от образователното министерство и това на туризма.

Заповедта е почти готова, ще бъде публикувана до края на работния ден“, увери Стойчо Кацаров.

Той обясни, че  зелен сертификат означава завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, PCR тест за 72 часа или бърз тест за 48 часа.

„Въвежда се изискване за зелен сертификат за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра, фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки“, обясни  здравният министър. Той подчерта, че лицата, които извършват контрола, ще трябва да имат също зелен сертификат.

Кой може да получи „Зелен сертификат“:

 • Всеки, които е със завършен ваксинационен цикъл в последните 12 месеца
 • Всеки, който доказано е преболедувал COVID-19 през последните 6 месеца
 • Всеки, който предостави валиден PCR тест, направен през последните 72 часа
 • Всеки, които предостави валиден антигенен тест, направен през последните 48 часа
 • Всички тестове трябва да бъдат валидирани през Националната здравно-информационна система.

„Зеленият сертификат“ ще се изисква за:

 • Заведенията за хранене, развлечения, хотелите
 • Кина, театри, циркови представления, музеи, концерти и галерии.
 • Магазини тип МОЛ и магазините над 300 кв. м.
 • Фитнес центрове спортни зали, басейни, клубове за занимания за граждани
 • Организирани групови посещения и екскурзии
 • Посещението на футболни мачове на открито
 • Посещения на журналисти, които отразяват събития
 • Посещения на студенти и преподаватели, продължаващи с присъственото обучение. Всеки университет ще има право да взема самостоятелно решението дали занятията да са присъствени или онлайн

Контролът ще се упражнява от съответния организатор на събитие, от собственика на пространството или от предоставящия услугата.

От четвъртък „Зеленият сертификат“ ще стане задължителен за всички работещи в лечебни заведения за болнична помощ, хосписи, диализни центрове, комплексни екологични центрове, както и за работещите в старческите домове.

Той коментира и мерките, които се въвеждат в училищата.

„ Във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Ситуацията ще се разглежда по общини, а не по области. Целта ни е максимално да се продължи присъствения процес. Преустановяват се присъствените занятия на 50% в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население. Тогава училищата ще редуват паралелките – 50 процента ще са онлайн, 50 процента ще са присъствено”, уточни  д-р Стойчо Кацаров.

Преустановяват се присъствените занятия на 50% от паралелките в училищата, където е достигната 14-дневна заболеваемост между 250 и 500 заразени на 100 хил. население, ако има отсъствие на над 20% от учениците или са поставени под карантина 30% от паралелките.

Той обясни, че засега не се въвежда изискването за зелен сертификат за учителите в училище.Всички ученици, педагогически и непедагогически персонал трябва да носят маски задължително. Университетите продължават присъствено при наличие на зелен сертификат.

„Работодателите и органите по назначаване във всички администрации организират работния процес на служителите като установяват работно време с променливи граници, разпределят работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, освен ако работата не го позволява“, гласи още заповедта на здравния министър, която ще бъде разпространена по-късно през деня.

„Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и в социални услуги. Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения да работят при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за работещите в старчески домове“, обяви здравният министър.

За спазване на мерките ще следят от Инспекцията по труда, от регионалните здравни инспекции и от МВР. Всички проверяващи също ще бъдат задължени да представят здравен сертификат.

По думите му на този етап не се предвижда зелен сертификат за градския транспорт, както и за служителите в държавната администрация.

Ще има строг контрол и върху лабораториите за издаване на фалшиви сертификати. Ако се установи такова нещо, ще бъде отнет лиценза на лабораториите, подчерта министърът.

Зелен сертификат не се изисква за деца под 12-годишна възраст, обясни още здравният министър./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

 • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
 • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
 • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
 • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...