Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Робот с UV-C лъчи се включва в борбата с ковид в МБАЛ „Св. Мина“
COVID-19 Градът Здраве Кадър на деня Пловдив

Робот с UV-C лъчи се включва в борбата с ковид в МБАЛ „Св. Мина“

Роботът е в болницата от днес.

Специален робот с UV-C лъчи дезинфекцира от днес помещенията в МБАЛ „Свети Мина“. Машината е дарение на общинското здравно заведение и беше демонстрирано пред председателя на Общинския съвет Александър Държиков, проф. Петър Петров, директор на болницата, д-р Калин Калинов, директор дирекция „Здравеопазване“ и медицински служители.

Специалният апарат се управлява дистанционно и унищожава вируси, бактерии и други микроорганизми с ефективност от над 99.9999%, като имат капацитет да дезинфекцира автоматично помещения от 2 до 2, 000 кв. м. в рамките на 5 до 150 мин.  Предимствата на използването на тази технология са много и тя е подходяща както за Healthcare (болници, клиники, дентални практики, фармацевтични производства), така и за non-Healthcare (обществени и бизнес сгради/центрове, молове, университети/училища, хотели, транспортни терминали, фабрики/заводи и др.) клиенти/ползватели.

„Показателно е, че точно на празника на българския лекар получаваме дарението. Роботът вече е част от нашия арсенал в борбата ни срещу COVID-19 и вътреболничните инфекции“, заяви професор Петров.

Новата технология работи в стотици болници по света и е производство на датска компания, дарение от Европейската комисия, за което МБАЛ „Свети Мина“ предварително е кандидатствала.

Технологията подпомага работата на лекарите и медицинския персонал, като позволява да се дезинфекцират помещения, които са замърсени или заразени с различни патогени. Начинът на почистване не излага на риск медицинския персонал. Роботът дезинфекцира самостоятелно,  хората са извън помещението и при отразено движение (случайно влизане в стаята), той спира веднага.

„Това е изключителна придобивка за болниците и необходима техника, която дезинфекцира и пода, и въздуха и е от помощ в борбата с COVID-19”, сподели Александър Държиков и заяви готовност Общинският съвет да е в подкрепа с каквото е необходимо за преминаване през настоящия пик на заболяването.

„Според данните по света най-много хора умират от вътреболничните инфекции. Залисани в лечението от COVID-19, личните предпазни средства и апаратурата, като че ли остават настрани. Дезинфекцията на болничните стаи, коридорите и прилежащите помещения, през които преминават болни, е изключително важна и една такава апаратура повишава нивото на обеззаразяване“, коментира д-р Калин Калинов. „Процесът помага и на хората, които не са болни, да бъдат защитени от вируси и бактерии, идвайки в здравното заведение“, допълни той.

Роботът е достатъчен за дезинфекция на болница с около 200 легла, лампите могат да работят до 2 часа, а едно средно голямо помещение, например операционна, може да се обработи от 5 до 10 минути, като веднага след това може да се използва.

Това е вторият робот, който се използва в болница в Пловдив, другите градове, където има такива са: София, Варна и Бургас.

Още

Първият робот за дезинфекция срещу ковид, дарен от ЕС, идва в УМБАЛ „Св. Георги“
Робот дезинфекцира Клиниката по анестезиология и активно лечение в УМБАЛ „Св. Георги“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...