Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Пловдивските превозвачи Дошков и Чолаков с обвинения за измами в големи размери
Важно Градът Крими Съд и Прокуратура Транспорт

Пловдивските превозвачи Дошков и Чолаков с обвинения за измами в големи размери

Прокуратурата в Пловдив
Прокуратурата в Пловдив

Окръжната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняеми собствениците на транспортни фирми Веселин Дошков и Иван Чолаков за извършване на документни измами в големи размери. Повдигнати са обвинения и на служители на ОП „Организация и контрол на транспорта“ – шефът на предприятието Пламен Вълков и Лидия Пастърмаджиева, служител с инициали Б.К., както и срещу служител от Асеновград, за престъпления по служба.

Разследването по делото е проведено под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив и е извършвано от разследващи и полицейски органи при отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР Пловдив и ДАНС – Пловдив.

По досъдебното производство е установено, че за периода от 2016 г. до 2021 г. на двете транспортни фирми, извършващи вътрешноградски автобусни превози, били отпускани средства за подпомагане от общинския и държавния бюджет. Тези пари били получавани от превозвачите въз основа на документи, в които те удостоверявали, че работят на загуба – имало спад на пътникопотока, спад на продажбите на билети, както и на база изготвени пътни листове с данни, които не отговаряли на изминатия пробег от автобусите, т.е. от посочените по-горе търговски дружества било декларирано по-голямо пропътувано разстояние от действителното.

Управители на двете фирми за горепосочения период били Веселин Дошков и Иван Чолаков.

Според събраните доказателства, обвиняемите служители от общините Пловдив и Асеновград не изпълнили служебните си задължения. Те не извършили необходимия контрол и проверка на представените документи и по този начин не установили, че данните в тях не отговаряли на истината и двете транспортни фирми не работели на загуба. По този начин двете общини били ощетени с милиони левове.

Във връзка с провежданото разследване под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив днес служители  на ДАНС и отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив, са извършили претърсвания и изземвания в офиси, ползвани от дружествата.

По делото са разпитани свидетели, иззета е огромна по обем от документация и други веществени доказателства, предстои да бъдат назначени експертизи и да бъдат анализирани данните от събраните материали.

Спрямо обвиняемите Веселин Дошков и Иван Чолаков са определени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 20 000 лева. Спрямо обвиняемите от общините Пловдив и Асеновград са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 5 000 лева.

Действията по разследването продължават.

Още

Шефът на „Организация и контрол на транспорта“ на разпит в полицията

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...