Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Стефан Янев: Готов съм да понеса отговорност заради COVID мерките
Бизнес България Важно

Стефан Янев: Готов съм да понеса отговорност заради COVID мерките

Стефан Янев
  • Компенсират бизнеса със 110 лева за мегаватчас

„Въведените COVID мерки не са самоцел – направихме необходимото да ги отложим до последния възможен момент. Това, което предприемаме като временна мярка, е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система, защото алтернативата е да затворим държавата.“ Това заяви пред журналисти  министър-председателят Стефан Янев по повод новите мерките за ограничаване разпространението на ковид. Заедно с премиера са и министърът на финансите Валери Белчев, министърът на икономиката Даниела Везиева и министърът на енергетиката Андрей Живков.

„Намираме се в тежка пандемична ситуация и това не е спекулация, а факт, с който трябва да се съобразяваме.Българската здравна система е на края на своя капацитет. Аз съм готов да понеса отговорността, както всеки един от членовете на служебния кабинет. Въпросът е дали всеки един от нас може да носи отговорност за своя живот и животът на ближния. Затова ви призовавам за търпение, солидарност и съпричастност, за да може най-бързо да се върнем към нормалността“, призова Стефан Янев.

Той призна, че грешката на служебното правителство е, че е чакало до последния момент, за да обявят тези правила. „Не може да говорим за локдаун, става въпрос за меки мерки, заяви Янев.

Служебният министър-председател обяви мерките  за компенсиране на бизнеса заради нарастващите цени в енергийната сфера. „Със свое решение от днес Министерският съвет прие програма за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия. От нея ще се възползват над 630 000 небитови крайни клиенти. Те ще получат компенсация от 110 лева на мегаватчас, каза той.

Подпомагането ще започне със задна дата – от 1 октомври т.г. и ще продължи до 30 ноември, като компенсациите ще се изплащат до края на 2021 г. „Средствата ще бъдат осигурени по държавния бюджет за сметка на представянето на безвъзмездни средства от АЕЦ „Козлодуй“, през следващите отчетни години ще се намали с посочената сума дължимият за внасяне дивидент от БЕХ“, обясни Янев./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...