Quantcast
Новини Пловдив » България » Иван Костов: Искането за оставката на Кацаров е зловреден популистки синдром
България Важно Политика

Иван Костов: Искането за оставката на Кацаров е зловреден популистки синдром

Иван Костов
Иван Костов

Нито правителството на Борисов, нито правителствата на Радев се справят с епидемията. България се намира във фаза на силно ускорено разпространение на епидемията, която ни е нанесла най-тежки демографски поражения и заплашва да направи неспособна болничната система да приеме бъдещи клинични случаи. Това заяви в интервю за БНР бившият премиер на страната Иван Костов.

„Обстановката е мрачна и тревожна“, добави той и цитира сп. „Економист“, което класира България на първо място в света по поражение върху населението от извънредна или свръхсмъртност. Костов уточни, че това е разликата между обичайната смъртност в дадено общество за определен период от време и настоящата такава.

Бившият лидер на ДСБ посочи, че няколко пъти е изказвал своето мнение за борбата с ковидкризата, но според него полза от това не е имало.
По думите на Костов искането на оставката на здравния министър Стойчо Кацаров е следствие от зловреден популистки синдром на БСП. Според него е очаквано от бившата управляваща партия – ГЕРБ, да иска оставката, но не се очаква това от социалистите.

„Партиите са обхванати от паника и отказват да приемат, че алтернатива за ограничаване на щетите от епидемията сега е пълно затваряне и драстични ограничения“.
Бившият премиер все пак уточни, че за да се иска оставката в момента на здравния министър, трябва да се има готов вариант за заместник, защото според него никой не сменя главния пожарникар по време на пожар.

Костов посочи още, че опашките пред ваксинационните пунктове през последните дни са израз на „принудата, която изискването за сертификат оказва върху поведението на обществото“.

„Виждам идеологическа причина в забавянето на тази принуда – лявата социалнолиберална политика на предишното редовно и на сегашното служебно правителство не приема да бъдат ограничени личните права и свободи, въпреки че това става с цената на толкова голяма загуба на толкова човешки живот. От тази политика произтича побългаряването на цифровия европейски сертификат“, смята Костов.

Бившият премиер призова хората да се отрезвят и да осъзнаят това, в противен случай, което очаква България, е още повече болни и смърт. А според Костов родните политици страдат от популистки синдром.

Той бе категоричен, че каквито и мерки да се вземат, все ще има хора, които са недоволни и никъде мерките не се приемат с аплодисменти. „Хората няма да бъдат доволни от мерките. Значи ли това обаче, че пазейки се от това недоволство, ти трябва да правиш политика“, попита Костов.

Той определи като неправилно затварянето на училищата, а оставянето на всичко останало отворено. По думите му именно образователната система е най-изпълнителна в мерките и ги посреща послушно.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...