майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Мария Капон: Съдбата на Тютюневия град е кауза, заех се с нещата и ще стигна докрай
Важно ИЗБОРИ 2022 Интервю Култура Мнения Политика

Мария Капон: Съдбата на Тютюневия град е кауза, заех се с нещата и ще стигна докрай

Мария Капон от трибуната на парламента
Мария Капон от трибуната на парламента
  • Политиците трябва да забравят егоизма и да работят в полза на тези, които са ги изпратили да ги представляват

 

Мария Капон е народен представител в 40-то, 45-то и 46-то Народно събрание. Водач на листата на „Изправи се, БГ! Ние идваме!“ за град Пловдив – с номер 31 в интегралната бюлетина.

 

Интервю на Спас КУЗОВ


– Г-жо Капон, защо ви е да се кандидатирате за депутат, в последните два парламента имаше невъзпитани хора, реплики, от които би трябвало да се срамуваме и да не даваме на децата да ги слушат. Там се трупа лош имидж. Вие имате солиден бизнес, защо ви е да ходите в парламента?

– Парламентът е място за спорове, а депутатите са представителна извадка от българския народ. Аз изпитвам същия срам, когато чуя хората да се псуват по улиците. Участието в Народното събрание няма нищо общо с моя личен комфорт. Това е единственият инструмент в демокрацията, който може да направи реформа. А ние пребивавахме ужасно дълго време в диктатура на мутрите и мафията. Точно на децата ни не искам да оставя такава държава.

– Г-жо Капон, с какво тази предизборна кампания е по-различна?

– Кампаниите са две в едно и всички са съсредоточени в президентските избори, а държавният глава има много по-малко правомощия от Народното събрание. Ние сме парламентарна република и затова е важно хората да не се подведат и много внимателно да оглеждат хората, които изпращат в парламента, защото да обещаваш е лесно, но да се изправиш срещу 100 млрд. накрадени пари, е много, много трудно.

– В Пловдив вие сте водач на листата на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ какви ще бъдат посланията ви към пловдивчани, с които ще се срещнете?

– Прекалено кратки бяха предишните мандати на Народното събрание и голяма част от заявките останаха неизпълнени. Ще продължа да настоявам за война с корупцията, инвестиции в науката, образованието и културата, правосъдна реформа и спешни икономически мерки за изход от кризата.

– Назовете конкретен проблем на Пловдив, който ще се хвърлите да решавате като лобист на пловдивчани в парламента.

– Съдбата на Тютюневия град, който стои като язва в центъра на града ни, е темата, с която съм се заела и ще стигна докрай. Все още не разбирам защо нямаме опера, а бяхме културна столица на Европа. Ремонтът на Концертната зала е належащ.

След унищожителния пожар, голяма част от красивите някога складове сега са като призраци.
След унищожителния пожар през лятото на 2016 година, голяма част от красивите някога складове сега са като призраци.

Архитектурната някога перла - складовете близнаци на дарителя Димитър Кудолглу сега е изкорубена от пожарите руина
Архитектурната перла – складовете близнаци на дарителя Димитър Кудоглу, сега е изкорубена от пожарите руина

Имам конкретни теми и ще се боря за конкретни резултати. Ще се отчитам докъде съм стигнала. Един от най-сериозните проблеми на града е задръстванията. В момента има разрешение за строеж на над 2 милиона квадратни метра жилища. Представяте ли си какво ще се случи в следващите години. Затова и спешно трябва да се инвестира в инфраструктура, да има нова данъчна политика към генерираните приходи на територията на всяка община.

 

– Ковид криза, галопиращи цени на ток, газ и стоки – това са темите, които вълнуват обществото. На хората им омръзна от избори, очаквате ли да накажат политиците заради кризите, в които се намира България?

– Заедно с наказанието трябва да търсим и решението на проблема. Помните ли Живков? Остави фалирала държава с многомилиардни дългове, а продължиха с години да ни разправят, че билетчето по негово време било 6 стотинки. Днес Борисов ми разправя, че токът бил 70 лв. по негово време, а сега е скочил многократно. Когато наказваме, трябва да си даваме ясна сметка кой се е правил на добродушен, ограбвайки държавата. Политиците трябва да забравят егоизма и да работят в полза на тези, които са ги изпратили да ги представляват. Ние преговаряхме с всички, но не сме получавали мандат за съставяне на кабинет. Надявам се този път да има критично мнозинство. Но пак повтарям – това е заблуда! Кабинети и министри се сменят лесно, но Народното събрание трябва да работи дълго и да променя държавата. Колкото до политиците, не смятам, че отсъствието им от парламента е наказание. Някои от тях са директно за затвора.

– Ще се разберат ли партиите, според вас за редовно правителство след 14 ноември?

Надявам се на поумняване.

– Кои са червените линии за „Изправи се БГ! Ние идваме!“, които няма да прекрачите?

– Кабинет без ГЕРБ и ДПС, никакъв едноличен режим и никакви лобистки закони.

– Подкрепихте Румен Радев за президент, предизвестена ли е президентската битка на 14 ноември?

– Не е предизвестена, въпреки, че шансовете му са големи. Виждала съм как губи Петър Стоянов с огромен рейтинг, затова ходовете му трябва да са внимателно преценени. Не винаги съм била съгласна с него, но в труден за България момент беше на правилното място – при гражданите. Надявам се България да има достоен държавен глава, който ще назовава нещата с истинските им имена и няма да се поддава на натиск, дори от най-близкия си кръг.

 

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...