Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Ще завърши ли Зико мандата? Въпрос за 40 млн. лева
Важно Коментари Крими Мнения Община Транспорт

Ще завърши ли Зико мандата? Въпрос за 40 млн. лева

 

Спас КУЗОВ


Лесни пари за наши хора. Сещате ли се за Деньо Манев? Това е кметът на Пловдив, превърнал се в емблема, но на корупцията. Родоначалник на схемите за източване на пари. Много изобретателен. Насрочвал общински търгове в полунощ, а веднъж даже в нощта на Нова година, разбира се само за отбрани. Когато го арестували, народът полудял от радост. Съборили му новата къща (строена с общински материали), а хората играли хоро върху отломките.

Дотук с историята. Сетих се за бай Деньо вчера, когато започна прокурорската серия с превозвачите и измамите в обществения транспорт. В главата ми веднага възникна въпрос: Ще бъде ли опозорен Пловдив с новини за корупция на най-високо ниво?

Второто, за което си помислих беше, че ние от ПловдивПрес се оказахме лоши пророци. Когато Когато на 14 септември в ПловдивПрес публикувахме заглавието „Зико спука гуми пред рекета на превозвачите“, най-добронамерено предупредихме, че е престъпно да се харчат на тъмно милиони от бюджета на града, за да се утоли ненаситния глад на няколко играчи, които от години са на ясла в общинската хазна. Лесни пари за наши хора.

Е, имаше някакъв ефект. Намалиха от 3 на 1 млн. парите за транспортните босове, но мъглата и последвалите въпроси останаха да висят.

Прокуратурата влезе вчера в пловдивската община. Засега заради измамите с разходите за обществения транспорт. Тук въпросът е не дали, а кога кметът Здравко Димитров ще бъде привикан за разпит,

а на излизане да се сдобие с обвинение и парична гаранция.
Ако трябва да следим логиката на разследващите органи, скоро трябва да очакваме още парични гаранции.
Има поне 40 млн. причини прокуратурата да започне втора серия от разпити за новия общински заем, гласуван това лято от Общинския съвет по предложение на кмета за решаване на проблемите в трафика.

За да се харчи прозрачно този 40-милионен заем, даже беше избран Обществен съвет, в който влязоха и журналисти. Аз също съм в този съвет. Един съветник от опозицията ми предложи да ме включи и аз се съгласих с радост. Така от първа ръка щях да съобщавам как се харчат парите на пловдивчани. Даже си бях намислил на първото събиране на въпросния съвет да предложа документите за всяко харчене да минават първо през прокуратурата. Ако има нередности, преписката да се връща в общината, за да няма скрито-покрито (Впрочем това не съм го измилил аз, навремето Славчо Атанасов въведе тази практика. А обектите, построени по негово време и досега не са мръднали)

С огромна изненада обаче научих от съветника Слави Георгиев, че на 5 октомври договорът за заема е подписан, а Общественият съвет даже не е уведомен?!

Георгиев е прав, че след официалното подписване на документите, светкавично трябваше да се свика заседание на тази комисия, където кметът Здравко Димитров и зам-кметът Пламен Райчев да предоставят на комисията следните документи:
1. Условията за възлагане на обществените поръчки.
2. Количествено-стойностни сметки за обектите по заема.
3. Изготвените от общината проекти.
4. План-график за реализиране на обектите, предвид множеството ремонти в град Пловдив и натовареността на трафика.
Без тези документи не може да говорим за обективност и прозрачност. И няма как да има гаранция, че средствата от данъците и таксите на пловдивчани се управляват законно и целесъобразно.

Явно Зико не е привърженик на прозрачното харчене, защото пак от Слави Георгиев вчера научаваме, че заместник-кметът по финансите Величко Родопски се е опитал по време на заседанието на Правната комисия да скрие от съветниците, че догодина се подготвя нов заем от близо 13 млн. лева. И то за какво! За изграждане на нова клетка в завода за боклуци в Шишманци и рекултивация на клетка №1. Лесни пари за наши хора. Това ме кара отново да се замисля колко струва на данъкоплатеца вдигането на една ръка в Пловдивския общински съвет.

Едрият и представителен Здравко Димитров дойде на власт преди две години след балотаж и с подкрепата на мощна икономическа групировка и така и не успя да излезе от сянката на тази групировка и съмненията за тежки зависимости.

И какво стана с обещанията да реформира общината. Да намали администрацията, да въведе модерно управление. Останаха само едни добри пожелания. Минаха вече две години от мандата, но нищо от заявеното не се случи. Напротив, администрацията набъбна заплашително, зам.-кметовете не можеш да ги изброиш, а в същото време усещането на пловдивчани е, че общината се управлява на автопилот.

Зико дойде на власт и с обещанието за големи инфраструктурни проекти, които да променят облика на града, да разхлабят примката на трафика, за да стане Пловдив едно по-добро място за живеене. От месеци обаче градът става все по-труден за живеене. Мръсен въздух, пренаселеност, кошмарен трафик и пълен хаос. За дългосрочна визия даже не смеем да мечтаем, а сутрин се питаме коя ли поредна улица ще е разкопана, за да успеем да се придвижим до работното място.
Ако скандалът с измамите в обществения превоз се окажат първата точка от дневния ред на прокуратурата, то следва въпросът: Ще завърши ли Зико мандата?/ПловдивПрес

Още

Общината свиква среща с превозвачите

Пловдивските превозвачи Дошков и Чолаков с обвинения за измами в големи размери

Шефът на „Организация и контрол на транспорта“ на разпит в полицията

СНЦ „Бизнесът за Пловдив“: Не компенсации за превозвачите, а проверки от НАП и АДФИ

Зико спука гуми пред рекета на превозвачите

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...