майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Личните лекари ще могат да изписват безплатни лекарства за COVID-19
COVID-19 България Важно Здраве

Личните лекари ще могат да изписват безплатни лекарства за COVID-19

Зам.-здравният министър д-р Александър Златанов и шефът на НЗОК проф. Петко Салчев

Разрешаваме на общопрактикуващите лекари да изписват безплатни рецепти за COVID-19 пациентите. Това съобщи на брифинг зам.-здравният министър д-р Александър Златанов след заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

Хората с доказан COVID ще могат да получават рецепта за безплатни лекарства освен в COVID зоните и при личните лекари. Решението влиза в сила от днешна дата. Рецептите ще са електронни, само за здравноосигурени пациенти.

Второто взето решение е да се преразпределят средства за лечебните заведения с разкрити над 10% ковид легла. „Знаете, че има много извънредни разходи, които болниците правят в пандемията. Искаме те да са финансово обезпечение, за да не изпитват затруднения. Мисля, че е напълно навременно това решение, ще подпомогне много и ще даде спокойствие на лечебните заведения”, добави д-р Златанов.

Експертите са направили различни разчети. „На предишното заседание на Надзорния съвет бяха вдигнати месечните стойности до края на годината или всъщност 688 милиона. Има 51 милиона за неразплатени дейности 2017-2018 година и вчера подписах плащания за 190 милиона, а месечната стойност е 229 милиона. Именно този остатък за всеки месец ще бъде преразпределен допълнително на болнични заведения. Единственото условие е да имат 10% ковид легла, обясни управителят на Здравната каса Петко Салчев.

Става въпрос за средно 39 милиона лева на месец за здравните заведения, които лекуват ковид болни в страната. Тези лечебни заведения са 207. За всеки преразпределен лев ще се иска строг отчет и ясни правила как са похарчени средставата, стана ясно още на пресконференцията.

От следващия месец – ноември, сумите за медиците на първа линия не са 1000, а 1200 лева. За октомври те ще получат по 1000 лева във връзка с изработеното миналия месец./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...