Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Над 250 000 фирми ще получат отстъпка в цената на тока от 1 ноември
Бизнес България Важно

Над 250 000 фирми ще получат отстъпка в цената на тока от 1 ноември

Снимката е илюстративна

От 1 ноември над 250 000 фирми ще получават отстъпка в цената на тока в изпълнение на мерките, обявени от правителството и от енергийния регулатор, за ограничаване негативното влияние на стойността на електроенергията на борсовия пазар върху небитовите потребители, съобщават от КЕВР.

Енергийният регулатор е приел промени в Методиката за определяне на цените на електрическата енергия на доставчик от последна инстанция (ДПИ). Те са насочени към малките и средни бизнес потребители,които са на свободния пазар на електроенергия, но не са сключили договор с търговец, а се снабдяват с електроенергия по цени на ДПИ, който е най-скъпият начин за снабдяване.

По данни на КЕВР към момента в тази ситуация са около 256 хиляди небитови потребители, или 41% от всички потребители, купуващи електроенергия от свободния пазар.С приетите промени в Методиката се променя формулата, по която се определя цената на електроенергията от ДПИ, което ще позволи сметките на небитовите потребители с такъв доставчик да бъдат намалени с 15 лв. до 30 лева на мегават. Мярката ще има краткосрочен характер и ще се прилага в рамките на 3 месеца, считано от 1 ноември 2021 г.

През това време потребителите на ДПИ следва да сключат договори с доставчици на електроенергия от свободния пазар, за да не заплащат електроенергия по цени, които са значително по-високи, отбелязват от КЕВР. С приетите изменения за посочения тримесечен период ще бъде намалена цената на доставката на електроенергия от ДПИ, тъй като този компонент също се включва в борсовата цена. През този период тази компонента ще бъде в размер на 5 на сто, но не повече от 10 лв./мегават, което ще намали средната продажна цена за клиенти на ДПИ./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...