Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Радев: Алтернативата на мерките е пълен локдаун, искаме да го избегнем
COVID-19 България Важно Политика

Радев: Алтернативата на мерките е пълен локдаун, искаме да го избегнем

Румен Радев

„Има рязко нарастване на случаите. Призовавам да сме отговорни като общество. Само със спазване на мерките можем да се справим. Каква е другата алтернатива? Вижте Латвия, пълен локдаун. Това е алтернативата“. Това заяви президентът Румен Радев при посещението си в Центъра за спешна медицинска помощ в София.

„Това се опитват да избегнат държавните институции, да се избегне този момент, който ще е с огромни щети – за социалния, икономическия и културния живот. Изходът е ваксинация“, коментира държавният глава.

Според него мерките не са закъснели и правителството работи по предварително изготвения план. По думите на президента само със спазване на противоепидемините мерки може да се преодолее тази COVID вълна.

Относно обвиненията на ГЕРБ, че вътрешния служебен министър Бойко Рашков прави пиар на държавния глава във връзка с кандидат-президентската надпревара, Радев заяви: Крайно време е г-н Борисов да отговори защо саботира ваксинационния процес с лъжливи и манипулативни изказвания. Това е недопустимо, като изказванията за изтеклия срок на годност.

Държавният глава, заедно с представители на Министерството на здравеопазването, обсъди с ръководството и дежурните екипи предизвикателствата на настоящата епидемична обстановка и условията на труд на медицинските специалисти. „България е водеща по смъртност, а златният шанс го дават именно тези хора. Те са натоварени и без пандемия, видях с очите си какво представлява да даваш дежурства в Спешна помощ и да координираш този процес по време на пандемия. Държавата е длъжник на тези хора“, каза Радев.

Според президента трябва да се подобрят условията на труд в ЦСМП-София.

Държавният глава коментира и системата за свободни COVID легла. „За съжаление, там където пише интензивно отделение, брой места, свети в червено. В много от болниците няма свободни места. Проблемът не е в координацията, проблемът е в изчерпването на леглата“, допълни той.

Радев поздрави екипа, който успешно освободи кораба „Вера Су“ от скалите край Камен бряг.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...