Новини от Пловдив » Бизнес » Туроператори на протест, искат обещана помощ
Бизнес България Важно Туризъм

Туроператори на протест, искат обещана помощ

Протестиращите се събраха в София пред Министерството на туризма.

Туроператорите излязоха на протест. Причината – липсата на средства от правителството за ликвидност и възстановяване на парите на клиентите им.

Според протестиращите става дума за 83% спад в оборотите им за последната година и половина, те настояват за спешна помощ от държавата.

От бранша обясниха, че помощта от 70 милиона за сектора е гласувана още при актуализацията на бюджета, но тя все още не може да достигне до тях.

30 милиона, които са задвижени, плюс още 6 милиона на клиенти, на които имат да се връщат пари, плюс още 5 милиона и 200 хиляди лева, които трябва да се разпределят за ликвидност, това прави общо 41 милиона, които те искат спешно до Нова година да бъдат разпределени по програмите за подпомагане на бранша, в противен случай ги грозят фалити.

„Основното искане на днешния протест е светкавично разпределение на гласуваната от НС за туроператори, турагенти изобщо за туристическия бизнес помощ от 70 милиона лева плюс 5-те милиона и 200 хиляди, които са останали от туроператорската програма за връщане на пари на клиенти неразпределени, тоест получава се една доста сериозна сума, която настояваме, която беше гласувана от Народното събрание, последното НС, с актуализацията на държавния бюджет, и която ние настояваме да ни бъде разпределена много бързо, светкавично, защото няма време да се чака повече“, заяви Румяна Балтова, Обединение Бъдеще за туризма.

„Най-сигурният начин е да изчакаме следващо Народно събрание, да се направи законова промяна в текста и съответно тогава да се предприеме отварянето на тези програми, но тук имаме проблем с временната рамка, която изтича на 31-ви декември и която означава, че тя просто няма да се удължи или поне за момента имаме само индикация като желание към Европейската общност, но нямаме фактическо удължаване на самата рамка“, допълни Павлина Илиева, Обединение Бъдеще за туризма.

От Министерството на туризма заявиха, че за тези средства е внесена нотификация към Европейската комисия и още следващата седмица ще могат да имат всички документи за разпределяне на тези средства, предава БНТ.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...