Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Синдикат „Образование“ иска 15% скок на учителските заплати догодина
България Важно Образование

Синдикат „Образование“ иска 15% скок на учителските заплати догодина

Снимката е илюстративна

Синдикат „Образование“ настоява за 15% скок на учителските заплати през следващата година. Заявяването и доказването на образованието като приоритет е своеобразен тест за истинската ценностна система на всеки политик и политическа сила. Само ако заложим на образованието, можем да живеем в добро и проспериращо общество с развита икономика, пишат от синдиката в позиция, изпратена до медиите.

Национална образователна политика за приоритетно финансиране на образователната система като постигане на средства за образование на минимум 6% от БВП (препоръчани от ЕС), заложени в ЗПУО и потвърдени в Закона за държавния бюджет. Въпреки увеличението на учителските заплати, образователните институции страдат от хронични финансови дефицити и решения на парче няма да извадят образованието от заразата „недофинансиране“.

Липсата на достатъчно средства е причина и за немодернизираната материална база, липсата на физкултурни салони, увеличения брой училища на двусменен режим, липсата на достатъчно детски градини и училища в големите градове, недоброто качество на храната.

По икономически анализ на КТ „Подкрепа“ инфлацията до този момент за 2021г. е 14,8%. Инфлацията води до повече приходи в бюджета, но за учителите, училищата и детските градини тя води да допълнителни разходи и обедняване. В този смисъл първа стъпка за 2022 година е да се компенсира инфлацията. Ако сегашното правителство не направи това, то ще е първото от над 7 години, което ще е намалило реално доходите на учителите, вместо да ги е увеличило, смятат от Синдикат „Образование“.

В бюджет 2022 трябва да се увеличат достигнатите 4,5% средства за образование от БВП до поне 4,8% от БВП. Увеличението на единните разходни стандарти трябва да е с 25%, в т.ч. увеличение на работните заплати на педагогическите специалисти с не по-малко от 15% и увеличение на средствата за издръжка с не по-малко от 10%.

От Синдиката правят конкретни предложения за бюджета за 2022 г.:

1. Компенсиране на инфлацията и изпреварващ ръст на учителските заплати чрез увеличаване на единните разходни стандарти с 25 на сто. Това ще позволи да се постигне задържане на достигнатото ниво на ръст на учителските заплати в съотношение 125% от СБРЗ за страната. Само ако имаме мотивирани учители, ще имаме качествено образование.

2. Увеличаване на средствата за национални програми за образование, в т.ч. за възстановяване на обезщетенията при пенсиониране (при вкарване на хипотезата от чл. 222, ал.3 и оптимизиране на механизма за получаване на средствата за домашен интернет за учители) и за неколкократно разширяване на обхвата на Национална програма за профилактика и рехабилитация.

3. Закупуване на въздухопречистватели за всички учебни помещения в училищата и детските градини.

4. Увеличаване на финансирането за Центровете за подкрепа на личностното развитие

5. Двойно увеличаване на средствата за дейности по интереси и спортни дейности.

6. Увеличаване с 50% на средствата за ресурсна, психологическа и логопедична подкрепа и назначаване на още специалисти.

7. Увеличаване на средствата за профилирани и професионални гимназии заради по-многочасовия учебен план

8. Планиране на средства за образователни медиатори с цел запазване на щат на всички медиатори, назначени по проекти.

9. Двойно увеличаване на средствата за ученически закуски и обедно хранене с цел подобряване на качеството на храната.

10. Бързо преминаване към едносеменен режим на работа на всички училища чрез строеж и надграждане на училищни сгради.

11. Бързо изграждане на детски градини за преодоляване на недостига. Програма за закупуване на дидактически материали за детските градини.

12. Бързо построяване на физкултурни салони във всички училища, в които няма такива.

13. Бързо изграждане на достъпна архитектурна среда във всички образователни институции, в които липсва.

14. Модернизация на всички класни стаи и кабинети със съвременни мебели и техника за фронтално обучение.

15. Стартиране на програма за обновяване на всички училищни дворове и спортни площадки.

Всички тези важни политики не могат да реализират бюджетна подкрепа, без образованието да е приоритет и без да е налице ръст на средствата за образование като процент от БВП./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

Покажи резултатите

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...