Quantcast
Новини Пловдив » Регион » ВКС потвърди: 3 г. затвор за шофьор прегазил и убил дете в Златоград
Регион Смолян Съд и Прокуратура

ВКС потвърди: 3 г. затвор за шофьор прегазил и убил дете в Златоград

Съдебна палата Пловдив
Съдебната палата в Пловдив

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, с което е потвърдено ефективно наказание от 3 години лишаване от свобода спрямо мъж за причинена от него катастрофа със загинало дете.

Шофьорът е признат за виновен от Смолянския окръжен съд, че на 31.07.2018 г. в Златоград при управление на микробус е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на детето край пешеходна пътека. Автотехническата експертиза е определила, че към момента на удара шофьорът се е движел с 93 километра в час – скорост почти двойна над разрешената и значително превишена спрямо ограничението от 40 км/ч., в близост до пешеходна пътека и до тротоар с деца. Пострадалото момченце, родителите му, братчето му и леля му с нейните деца били пред хотел в центъра на Златоград, когато микробусът го ударил и отхвърлил на 3-4 метра от мястото, където стояли. Детето е починало на път за болницата.

Шофьорът е признал вината си пред съда в Смолян, приел е фактите в обвинителния акт и е дал съгласие да не се ангажират повече доказателства.

Заради това делото е протекло със съкратено съдебно следствие. Съдът е пределил на подсъдимия наказание от четири години и шест месеца лишаване от свобода, което след задължителната по закон редукция се равнява на три години лишаване от свобода, което да се изтърпи ефективно.

Мъжът е лишен и от право да управлява МПС за срок от 5 години. Видно от справката от КАТ той е бил многократно санкциониран за нарушения на ЗДвП – бил е наказван 32 пъти, като има издадени 20 наказателни постановления и 12 фиша.

Решението е Върховният касационен съд е окончателно, влязло е в сила и е приведено в изпълнение.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...