Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Правят общинско дружество за електротранспорт с 5 млн. лв., ОбС прие бюджетната прогноза
Градът Община Пловдив

Правят общинско дружество за електротранспорт с 5 млн. лв., ОбС прие бюджетната прогноза

Общинският съвет на Пловдив

Мария МОРУНОВА

„Каквато и да е експертиза в бюджетната прогноза на Пловдив за следващите три години липсва. Колкото и тя да е направена, за да се спази закона и изискванията на Министерството на финансите, експертиза липсва. Предвидени са култовите 510 хил. лв. за паркинги! Не можем да борим трафика без общински градски транспорт и паркинги, многоетажни паркинги! Няма пари и за зелени зони. Аз няма да подкрепя тази точка“. Това заяви независимият общински съветник Слави Георгиев.

На практика, за да се изпълни изискването на финансовото министерство и да бъде представен списък с обекти и проекти с приоритетно реализиране, Пловдив се нуждае от около 180 млн. лв. заем. В списъка, включен в бюджетната прогноза, са заложени вторият етап на бул. „Северен“; надлез вместо Бетонен мост; изграждане на нов мост на река Марица; саниране на множество детски градини; ремонт на ул. „Младежка“ и др. Самата прогноза предвижда Пловдив ще започне 2022 г. с дълг от 31 млн. лв., а в края на мандата – 2023 г., той ще е 82 млн. лв.

Зам.-кметът Величко Родопски обясни, че част от парите ще се търсят по различни програми, но проектите, които ще се реализират, трябва да бъдат описани. „В ПИРО (План за интегрирано развитие на общината) са заложени средства. По отношение на заема, ще се тегли такъв, ако не получим одобрение по ПУДООС за изграждане на трета клетка за отпадъци (в село Шишманци – б.а.). Този заем е заложен за всеки случай“, обясни още Родопски и допълни, че дългът ще е 12 млн. лв.

По отношение на градския транспорт зам.-кметът Тодор Чонов обясни, че администрацията иска да кандидатства по програма Life, която е отворена до ноември, и да получат пари за надграждане на електронното таксуване, изграждане на зарядна инфраструктура за зареждане на електрически автобуси, както и купуването на електрически автобуси. Това е причината за включване на пари за градския транспорт в прогнозата. Иначе за 2022 г. са заложени 5 млн. лв. за създаването на общинско дружество за елетротранспорт.

Владимир Кисьов от ВМРО предложи да се заложат и 40-50 млн. лв. за довършване на общинските стадиони в Пловдив. Предложението му ще бъде включено в прогнозата за 2023 г.

Зам.-кметът Стефан Стоянов, който отговаря за Плана за интегрирано развитие, обясни, че до края годината документът трябва да е финализиран и ще бъде подложен на обществено обсъждане. В него ще стане ясно какви ще са приоритетите на Пловдив, но и за кои ще има средства за финансиране.

Добромира Тошева от БСП заяви, че от прогнозата става ясно, че Пловдив не може да изпълнява проектите си без заеми, но групата на БСП няма да подкрепи прогнозата.

Против бяха и от „Демократична България“.

В крайна сметка с 34 гласа „за“, 11 „против“ и двама въздържали се бюджетната прогноза на Пловдив беше приета. Послед 10-минутна почивка, поискана от групата на БСП.

Още

Пловдив стяга общинско предприятие за градски транспорт, купува 20 електрически автобуса

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...