Quantcast
Новини Пловдив » България » 4 години затвор за шофьорката, причинила катастрофа на АМ „Тракия“ с 6 жертви
България Съд и Прокуратура

4 години затвор за шофьорката, причинила катастрофа на АМ „Тракия“ с 6 жертви

Магистрала "Тракия"

Цвета Таскова, предизвикала катастрофа с автобус през 2018 г. на магистрала „Тракия“, ще изтърпява наказание от 4 години „лишаване от свобода“. Решението е на ВКС.

Единственият изтъкнат довод в жалбата на Таскова – за явна несправедливост на наложеното наказание, е неоснователен според върховните съдии.

С присъда от 30.10.2019 г. на Софийския окръжен съд подсъдимата е призната за виновна в това, че на 13.04.2018 г. на автомагистрала „Тракия“ при управление на моторно превозно средство е нарушила правилата за движение по пътищата, регламентирани в Закона за движението по пътищата като по време на изпреварване не е осигурила достатъчно странично разстояние между управлявания от нея автомобил и изпреварвания автобус, вследствие на което е настъпил страничен удар и по непредпазливост е причинила смъртта на 6 лица и телесни повреди на 17 лица, като случаят е особено тежък.

На подсъдимата е опредено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 г., което заради проведеното съкратено съдебно следствие и признаването от страна на Цвета Таскова на всички факти в обвинителния акт е намалено с една трета и е наложено за изтърпяване наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 г.

С решението на САС присъдата е изменена, като е преквалифицирано извършеното от подсъдимата престъпление и тя е оправдана по обвинението за „особено тежък случай“ на транспортно престъпление. В останалата част присъдата е потвърдена.

На 13 април 2018 г. на магистрала „Тракия“ при катастрофа между лек автомобил и автобус загинаха шестима души, а 17 пътници в автобуса получиха средни телесни повреди. Според обвинението, на при изпреварването на автобуса, Таскова не е осигурила достатъчно странично разстояние между колата си и автобуса, лекият автомобил се вклинил в автобуса и той се наклонил, без шофьорът му да има възможност да го контролира.

От експертизите по делото стана ясно, че 29-годишната Цвета Таскова изгубила контрол над автомобила си. Тръгнала първо наляво към мантинелата, след това рязко завила надясно към автобуса. После още веднъж опитала да коригира посоката, след което ударила рейса в предна лява гума. При сблъсъка едната гума на колата ѝ се заклещила в предния калник на автобуса. Така той се наклонил настрани и се обърнал. Технически неизправности на двете превозни средства не бяха открити, предава БНТ.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...