Новини от Пловдив » България » България » Проучване на „Естат“: ГЕРБ – 24,1 %, БСП – 18,1 %. Очертава се втори тур за президент
България Важно ИЗБОРИ 2022 Политика

Проучване на „Естат“: ГЕРБ – 24,1 %, БСП – 18,1 %. Очертава се втори тур за президент

Машина за гласуване Снимка: ПловдивПрес
Машина за гласуване Снимка: ПловдивПрес
  • Бойко Борисов, Кирил Петков и Стефан Янев са най-желани за премиер на редовен кабинет, като последният вероятно се радва на „бонус“ от заеманата в момента позиция.

 

24,1 % от избирателите биха гласували за ГЕРБ на предстоящите избори. На второ място е БСП с 18,1 %, следвана от „Има такъв народ”, която получава 15,2 % от гласовете. Четвърти остават „Продължаваме промяната”, вземайки 14,3 %. ДПС получава 9,2 % от гласовете, а „Демократична България” – 7,4 %.

Данните са от социологическо проучване на агенция ЕСТАТ, проведено в периода 23.10 – 31.10.2021 г.чрез пряко лично интервю сред 993 пълнолетни български граждани. Изследването е финансирано и проведено по поръчка на Дарик радио.
Интрига за първото място като че ли към момента отсъства и ГЕРБ е вероятен победител. Разликите между следващите три политически сили са сравнително малки, като всяка от тях би могла да бъде както втора, така и четвърта. Данните са устойчиви във времето, като единствено БСП леко увеличава резултата си в последните дни от провеждането на изследването.

ГЕРБ са най-влиятелни в малките градове и сред хората между 50 и 60 години. БСП запазва традиционните си позиции сред пенсионерите, на село и сред лицата с основно образование. ИТН са най-силни сред избирателите под 30 и в областните центрове. „Продължаваме промяната” доминират сред хората между 40 и 50 и висшистите. ДБ е с висок дял в столицата, сред 20 – 50 годишните и завършилите университет, показват данните от проучването

Служебният кабинет се харесва повече от последния редовен, сочат данните. Кабинетът на Стефан Янев получава 37,2 % подкрепа, докато последното правителство на Бойко Борисов подкрепят 22,9 % от запитаните. Според 29,6 % и двете управления са еднакво слаби.

В нито една група, освен сред симпатизиращите на ГЕРБ кабинетът „Борисов“ не е оценен по-високо от този на Янев.

Поскъпването и инфлацията са основна слабост на служебното правителство, а далеч по-назад остават мерките срещу Ковид или тяхната липса, кадровата политика и гражданството на Кирил Петков

Затягането на мерките срещу Ковид дразни преди всичко младите, нерешилите за кого да гласуват и избирателите на ИТН и “Възраждане”.

Според изследването ще има два тура на президентските избори, тъй като на първи тур 49,7 % заявяват, че ще гласуват за Румен Радев.

В последните дни подкрепата за сегашния държавен глава се увеличава с 2-3 пункта. Освен традиционно подкрепящите Радев партии, изследването показва, че той има подкрепа и сред избирателите на ДБ, ВМРО, Възраждане и нерешилите.
Подкрепата за Анастас Герджиков е 27,3 %, а на трето място остава Лозан Панов с 8,3 %.

На евентуален втори тур се очаква активност от около и под 40 на сто или около 2,2 милиона избиратели. За Румен Радев ще гласуват 62,2 %, а за Анастас Герджиков – 37,8 %, според данните на ЕСТАТ

Положителните оценки за кампаниите на кандидатите почти преповтарят електоралните нагласи – предизборната кампания на Румен Радев получава подкрепа от 38 % от попитаните, а тази на Анастас Герджиков от 21,5 %.
Най-дразнещи пък са кампаниите на Луна и Мустафа Карадайъ, като особено чувствителни към тях са поддръжниците на ИТН, Възраждане, ВМРО и ДБ. Делът на критичните към кампанията на сегашния държавен глава е сравнително нисък, особено като се отчита степента на политическа поляризация, отбелязва ЕСТАТ.

За президент ще гласуват около 2,5 милиона от имащите право на глас. Най-слабо е желанието да се гласува в София и сред младите, а най-голямо – сред пенсионерите и на село.
Мобилизацията на привържениците на Герджиков е с няколко пункта по-висока от тази на подкрепящите Радев. Ако регистрираните нагласи се запазят през следващите 10 дни, сравнително слабо ще бъде участието на избирателите на ДПС, ИТН и ИБГНИ.
Равни дялове застъпват двете противоположни тези – дали Румен Радев трябва да бъде преизбран за президент, или не.
Подкрепата за Радев обаче е добре изразена сред избирателите на всички партии, симпатизиращи му, както и сред нерешилите. Идеята за смяна на сегашния президент се застъпва от електората на партиите, издигнали собствени кандидати, както и от хората между 40 и 60 години.

Намерение за участие в парламентарните избори заявяват 4 на сто повече, отколкото по отношение на президентските, което прави около 2,65 милиона избиратели

58 % от анкетираните казват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, а тези, които със сигурност няма да отидат до урните на 14 ноември, са 12,6 %.


Половината от всички и две трети от гласуващите очакват редовно правителство след изборите.
Това е по-скоро желание, отколкото реална перспектива, с оглед на така фрагментирания вот. Най-малко във формирането на стабилно мнозинство вярват негласуващите и нерешилите, както и най-младите избиратели.
Всички интервюирани поставят на първо място като участник във властта „своята“ партия. Като сума от всички посочвания, на първо място се нарежда „Продължаваме промяната”. ПП е най-желан партньор във властта за електората на всички партии, освен за този на ГЕРБ, предпочитащ ДБ, за ДПС, посочващи БСП и за ВМРО, приоритизиращи ГЕРБ.


Бойко Борисов, Кирил Петков и Стефан Янев са най-желани за премиер на редовен кабинет, като последният вероятно се радва на „бонус“ от заеманата в момента позиция.

Посочванията на Кирил Петков за премиер и на ПП за управляваща партия намаляват чувствително след решението на Конституционния съд от 27 октомври. Въпреки това Петков е предпочитаният премиер на избирателите на Румен Радев, Лозан Панов, Костадин Костадинов, на жените, на 18 – 40 годишните, на висшистите и на софиянците.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...