Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Официално: Дават зелен сертификат и за антитела
COVID-19 България Важно Здраве Посоки

Официално: Дават зелен сертификат и за антитела

Ива Христова, Стойчо Кацаров и Радка Аргирова

Зелени сертификати ще получават и хората с антитела. Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, като допълни, че новата заповед ще влезе в сила в четвъртък. Изискването е антителата да са поне 10 пъти над нормата. Документът ще важи единствено на територията на нашата страна. Няма да се зачита за пътувания в чужбина.

Лабораторията, в която е направен тестът за антитела, трябва да изпрати резултата към системата. След това лицето ще може да получи своето удостоверение от his.bg, както се добиват и всички останали сертификати.

„Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни”, каза Кацаров.

„Целта ще бъде да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени. Не просто преболедували, а хора, които са преболедували и протектирани. Ще се гледат специално IgG антитела. Те съществуват и във ваксините и във вируса. Цифрата, която ще бъде режещата, ще бъде 150 на BAU на ml“, каза Радка Аргирова.

Проф. Ива Христова заяви, че няма конретни фиксирани тестове за антитела.

„Изискването е те да са с „Т“ марка, да имат висока чувствителност и специфичност и да бъдат сертифицирани. Изследването се признава само за IgG антитела, защото те са най-дълго живеещите антитела. На практика това изискване за 150 единици BAU се получава, защото искаме да има 10 пъти над нормата антитела“, обясни тя.

На брифинга стана ясно и, че няма да се въвежда изискване членовете на СИК да са със зелени сертификати. Няма да има и задължително тестване.

От здравното министерство са готови да предоставят тестове, за да могат желаещите да се тестват на собствена воля.

Още

ЕК обмисля сертификати за антитела, ако има подкрепа от учените
Проф. Генчо Начев: Подкрепям зелен сертификат за антитела, но със срок на проследяване
Здравните власти със становище за антителата срещу COVID-19

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

Покажи резултатите

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...