Quantcast
Новини Пловдив » България » Радев: На балотажа ще се сблъскаме с организирания вот на картела на статуквото
България Важно ИЗБОРИ 2021 Мнения

Радев: На балотажа ще се сблъскаме с организирания вот на картела на статуквото

Румен Радев и Илияна Йотова

„Едно е ясно – изборите показаха решимостта на обществото ни да скъса с корупцията, беззаконието и с авторитаризма. Опитите за мимикрия, манипулациите с цел да се разколебаят и объркат хората да не гласуват, отговорността да се прехвърля на други – явно не сполучиха”. Това заяви президентът и кандидат за втори мандат Румен Радев.

Той посочи, че е ясно, че битката за „Дондуков” 2 ще се реши на балотаж. „Резултатът към момента дава оптимизъм, но ще бъде грешка да си мислим, че изборите са предрешени. На този балотаж ще се сблъскаме с партийно-организирания вот на картела на статуквото. Единственият начин да победим огромните му ресурси, да надделеем над лъжата, манипулацията и заплахите е да бъдем мобилизирани”, каза още Румен Радев.

„Нямайте съмнение, че мобилизацията на партиите на статуквото, които не веднъж са заявявали, че тяхната цел е президентската институция ще бъде пълна. Затова и нашата победа зависи от нашата мобилизация. Зависи от гласа на всеки един българин, който вярва, че една нова България – на справедливостта, на закона и на солидарността е възможна”, уточни Радев.

На втория тур той посочи, че ще разчитат на политическите сили, с които са били заедно в настоящата кампания. „Ще разчитаме на гласовете на всички българи, които искат България да бъде модерна европейска страна”, заяви президентът.

Той посочи, че ще го видим на дебат с кандидата за „Дондуков” 2 Анастас Герджиков. На въпрос каква е причината да не застанат един срещу друг преди 14 ноември, той отговори: „Защото имам равно отношение към всички български граждани. Кого да предпочета по-напред? Не можем да се явим с всички 23-ма кандидати”.

Поздравяваме всички партии, които влизат в новия парламент. Към тях стои императивната задача да съставят правителство. Това правителство трябва да бъде реформаторско, антикорупционно, социално, да бъде съставено прозрачно и подкрепено с ясно изразено мнозинство, което да не оставя съмнение за непочтени ценности, коментира още Румен Радев.

Държавният глава обаче не счита, че това ще бъде лесна задача и изрази надежда партиите да са извлекли поуките от предходните два парламента.

Трябва да има правителство. Тук е въпросът за цената. Дали ще има правителство на всяка цена или правителство, обединени от принципи, посочи Радев.

Той допълни още, че т.нар. партии на промяната могат да имат политическата инициатива и се надява да се възползват от нея.

,,Проблемът в изборите е ниската избирателна активност и тук трябва да говорят не само социолозите, но и партиите защо хората не излязоха да гласуват. Това е проблемът“, коментира президентът рекордно ниската избирателна активност.

Залогът е достатъчно голям, но българите виждат, че макар да има ограничени правомощия, има моменти, когато тежестта на президентската институция расте, особено в криза, припомни държавният глава.

,,Основната причина за COVID кризата е ниският процент на ваксинация. Служебното правителство не си губи времето – то състави Национален план с ясни условия и цели. Второ, създадоха се условия за подготовки в болниците, актуализира се бюджетът, за да има пари за здравеопазване, създадоха се 105 COVID центъра, започна да работи болничната помощ. За първи път се пуснаха безплатни лекарства за COVID лечение“, отбеляза пред журналистите Радев свършеното от служебния кабинет.

На въпрос дали очаква организационни проблеми за балотажа президентът отвърна, че очаква изборната администрация „да направи всичко необходимо, за да протече нормално изборният процес“.

Надявам се да няма затруднение, надявам се да не се всяват целенасочени истерии и да се манипулира вотът, заяви Румен Радев./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...