Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Асен Василев: Още тази седмица започваме разговори с потенциалните ни партньори
България Важно ИЗБОРИ 2021

Асен Василев: Още тази седмица започваме разговори с потенциалните ни партньори

Асен Василев

Готови сме да бъдем първа политическа сила и да носим тази отговорност. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV съпредседателят на партията победител в парламентарния вот „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

По думите му още тази седмица ще започнат разговорите с потенциалните им партньори – всички парии в парламента, без ГЕРБ и ДПС. „Идеята ни е по всеки един от секторите, където е необходима реформа – енергетика, здравеопазване, образование, да се сформират работни групи от всичките партии – от нас, БСП, ДБ, ИТН. Бихме поканили в тези групи и министрите от служебния кабинет  в ролята им на експерти. Да се обсъдят основните проблеми, начините за решаване и накрая да се излезе с един план за следващите 4 години, обясни Василев.

Според него, за да има устойчиво управление е необходимо стабилно мнозинство в парламента. Допълни, че няма как да се случи обещаната промяна с правителство на малцинството. Обясни, че за момента не вижда обстоятелства, които да накарат „Продължаваме промяната“ да преговарят с ГЕРБ и ДПС.

Асен Василев не коментира персонални номинации за бъдещи министри. Обясни, че първо трябва да се започне от проблемите, а не от хората. Въпреки това Василев потвърди, че съпредседателят Кирил Петков ще бъде кандидатурата за премиер, а той за финансов министър.

Казахме, че това са кандидатури, но те не са червена линия, не са задължителни и на база това, което експертните групи решат и това, което стане ясно в рамките на коалиционните преговори, ще се вземат тези решения. Нито Асен Василев трябва задължително да е финансов министър, нито Кирил Петков – премиер, допълни Василев.

Той коментира, че всички клаузи в коалиционното споразумение ще бъдат детайлно описани и с конкретни срокове. Като основен приоритет за ПП, Василев посочи реформата в правосъдната система. Относно галопиращата инфлация, Василев коментира, че няма как България да се справи бързо с проблема. „Левът е закачен за еврото, ако има инфлация в еврозоната 5%, няма как инфлацията в България да е по-различна – може да е процент нагоре или надолу.“/ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...