Quantcast
Новини Пловдив » България » Заможни хора, висшисти и младежи подкрепили Кирил Петков и Асен Василев
България Важно ИЗБОРИ 2021

Заможни хора, висшисти и младежи подкрепили Кирил Петков и Асен Василев

Кирил Петков и Асен Василев

Социологическата агенция „Галъп“ представи данни за демографията на вота. Графиките показват как са гласували хората от различните възрастови групи и живеещите в областните центрове и в селата.

При „Продължаваме Промяната“ личи малко по-женски вот, „изнесен“ и към хора с по-високи доходи и образование, респективно – живеещи в по-големите населени места. В това отношение ПП явно влиза в нишата на Демократична България. Данните показват, че излезлите да гласуват вчера избиратели, които казват, че през юли са гласували за ДБ, са се разделили приблизително в две половини в гласовете си – за Демократична България и за „Продължаваме Промяната“. Всъщност, една пета от електората на ПП сега е дошъл от ДБ, съобщи Нова телевизия.

По-голямата група е само тази, дошла от „Има такъв народ“– тя е общо една трета от вота за „Продължаваме Промяната“. Гласове идват и от всякакви други места, като интерес представлява фактът, че около 1/10 от вота за „Продължаваме Промяната“ всъщност е дошъл от БСП. Това означава, че приблизително 15% от гласувалите за левицата на 11 юли и отишли до урните вчера, сега са предпочели партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Какъв е профилът на „Възраждане“?

Партията е представена в най-различни социално-демографски групи, но една от най-съществените части от гласувалите за нея са по-млади хора, т.е. типично за протестно ориентирани, по-радикални формации. Половината от вота за „Възраждане“е съставен от хора, които и през лятото са гласували за „Възраждане“. Останалата половина идва отвсякъде (което е характерно за нови формации), като сред най-големите дялове са тези на негласуващи, идващи  от БСП и т.н.

Кой гласува за Луна?

Вероятно в това гласуване има и вид протестен вот или вот с насмешка към системата. Това личи от по-младата структура на вота. В същото време (а и свързано с това) личи, че във вота за Луна се откроява и най-сериозен, в сравнение с другите основни кандидати, дял роми.

Млади хора, жители на София и големите градове, висшисти, привърженици доскоро на т. нар. партии на протеста – това е профилът на гласоподавателите на първата след вчерашните избори политическа сила – „Продължаваме промяната“, сочат данните на социологическата агенция „Алфа Рисърч“.

Новата формация на доскорошните служебни министри на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев е събрала най-голям дял гласоподаватели на възраст 18-30 г. – 27%. В групата на 31-60 г. лидерът на предсрочния парламентарен вот взима 24 на сто от гласовете, като отстъпва с 3 процентни пункта на ГЕРБ.

Формацията лидира сред живеещите в София, където за нея са дали вота си 28% от гласувалите (25% за ГЕРБ). С един процентен пункт формацията изостава от ГЕРБ в областните градове (26% към 25%), но отстъпва не само на ГЕРБ, но и от БСП в малките градове, макар и с нелошия резултат от 18 на сто, от гласовете, а в селата – и на ДПС.

Гласувалите за Петков и Василев са в мнозинството си висшисти – 29% от всички гласували, (при 27% дали вота си за партията на Бойко Борисов), сочат данните на „Алфа Рисърч“. Формацията е привлякла 25% от гласоподавателите, определящи себе си като етнически българи (ГЕРБ взима 26%), а също 5% от гласоподавателите – турци и 4% от ромите.

От профила на избирателите се вижда, че на изборите през юли по една трета от далите вота си вчера за „Продължаваме промяната“ са гласували за „Изправи се! Мутри вън“ и „Има такъв народ“, а 29% – за „Демократична България“./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...