Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Проф. Шишков: Ефектът Дънинг-Крюгер и изборите
Важно ИЗБОРИ 2021 Мнения ФБстатус

Проф. Шишков: Ефектът Дънинг-Крюгер и изборите

Назаем от проф. Димитър ШИШКОВ, ФБ

Мислейки си за преминалите избори и антиваксърските настроения – ниска избирателна активност (за разлика от Турция) и гласуване без мисъл (визирам чалгарите и глупаците гласували за ИТН, „Възраждане“, „Луна“, Баце, Воленчо и ред още), една моя приятелка ме подсети, как да си обясня манталитета на българския народ.

Обяснение има и то е с ефекта на Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер. Дънинг и Крюгер откриват, че колкото по-ниска е компетентността на хората в една област, толкова по-висока е увереносттта им, че са компетентни в тази област

Основната причина за този парадокс е, че хората с ниска компетентност не притежават нужните знания и умения, за да разпознаят собствената си ниска компетентност. Ефектът на Дънинг-Крюгер е когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство, изразяващо се в надценяване на собствените познавателни способности. Тази склонност се приписва на метакогнитивната неспособност на неквалифицирания да разпознава грешките си. С две думи, хората, „поразени“ от ефекта на Дънинг – Крюгер по правило имат по-нисък интелект, сравнително по-скромно ниво на квалификация и тесен кръгозор.

Белязани от тази комбинация, те просто не могат да проумеят, че решенията, които вземат са грешни, а талантите, които си въобразяват че притежават, са неправдоподобни. Ето защо убедено вярват в правотата на всички свои действия и говорят от позицията на висша инстанция.
С две думи: Бай Ганьо!
Интересното е, че ефектът може да порази не само хора с по-малко знания или възприятия за света, той може да достигне до всеки един от нас. И именно затова е толкова интересен. По-умните хора забравят, че не всички притежават същите знания, докато по-необразованите могат да бъдат наясно, че има още много неща, които не знаят.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...