Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Славчо Атанасов: Машините счупиха купения вот, затова е ниската активност
Важно ИЗБОРИ 2021 Мнения Политика

Славчо Атанасов: Машините счупиха купения вот, затова е ниската активност

Машините се оказаха преграда за необразованите.

Славчо Атанасов

Назаем от Славчо АТАНАСОВ, ФБ


Поредните избори отминаха, снощи до късно следих повечето дискусии и коментари. Принципно съм съгласен със социолозите, избирателната активност наистина е трагично ниска. Направиха ми впечатление причините, които бяха изтъкнати. На първо място имало страх от ковид кризата. Хората не искали да се редят по опашки и да рискуват със заразата. И още една причина беше посочена – имало натрупана сериозна умора у избирателите, обществената енергия някак си стихнала, защото, за малко повече от половин година, се провеждат вече трети избори, пък сега и две в едно.

Да, приемам тези съображения на коментаторите, в известна степен те са прави. Ковид кризата изигра сериозна роля, тя промени целия ни живот. Сигурно е също, че на хората наистина им омръзна от политика и избори. Защото политиците откровено се подиграха с избирателите си, на два пъти не съставиха правителство и то в условията на три кризи едновременно. А избирателите бяха пределно ясни, че искат коалиционно управление, което да даде стабилност на страната в този тежък период. И възмутени от политическата неадекватност, много от тях не излязоха да гласуват.

Но според мен, най-важната причина за ниската избирателна активност, не беше казана.

На първо място, гласуването с машини се оказа своего рода образователен ценз за ромското малцинство, което очевидно не можа да се справи с машинното гласуване

В Пловдив активността в район „Източен“ е около 13 процента, но те идват основно от българските секции. „Столипиново“ не излезе да гласува, както стана и във „Факултето“ в София, в махалата „Токайто“ в Пазарджик и на други места с ромско население в страната. Машините не позволяват да се „засече“ и докаже купения вот, не може да заснемат с телефона как са гласували, за да си получат после парите за вота.

Това изигра важна роля и за прекъсването на корпоративния вот, по същите причини. Няма как да се докаже и отчете как са гласували работниците от някои големи предприятия и фирми.

Хора са споделяли с мен, че ги карат да заснемат попълнената бюлетина в тъмната стаичка, за да си получат заплатата, даже с бонус към нея и да си запазят работата

Има случаи на уволнени служители, които отказват да гласуват по този начин.

И като съпоставите резултатите от предишни години, се вижда, че всъщност липсващата активност е точно от купените ромски гласове и корпоративния вот, които този път не сработиха. Тук роля изигра и работата на МВР, което демонстрира, че няма да се толерира изборната търговия, но основната причина са машините. Те прекъснаха веригата, по която се случваше досега купуването и най-вече отчитането на гласовете.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...