Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » KBC Bank (KBC) купи бизнеса на Raiffeisen Bank International в България
Бизнес България Важно Портфейл

KBC Bank (KBC) купи бизнеса на Raiffeisen Bank International в България

Белгийската KBC Bank (KBC) и австрийската Raiffeisen Bank International (RBI) обявиха тази сутрин, че са постигнали споразумение базираната в Белгия банкова група за придобие 100% от акциите на „Райфайзен“ (България) ЕАД, извършваща банковите операция в страната на RBI.

В сделката влизат още „Райфайзен лизинг България“, „Райфайзен асет мениджмънт“ (България), „Райфайзен застрахователен брокер“ (обслужващ корпоративни и лизингови клиенти на „Райфайзен“ (България), както и „Райфайзен сървиз“. Всички тези дружества са изцяло собственост на „Райфайзен“ (България).

Стойността на сделката е 1.015 млрд. евро.

Според двете страни в нея това отразява качеството на франчайза Raiffeisen и потенциала за синергия, от която купувачът очаква ползи в размер на десетки милиони евро в следващите години.

Приключването на сделката подлежи на одобрение от регулаторните органи и се очаква да това да е факт до средата на 2022 г.

„Райфайзен“ развива бизнес в България от 1994 г. насам, предлага широк спектър от услуги и се смята, че е шеста на банковия пазар, като контролира 7.9% от активите и 8.4% от кредитите. Мрежата от клонове наброява 122 обекта плюс мрежа от консултанти за мобилно банкиране, партньори, кредитни посредници, персонал от около 2500 души и 635 хил. клиенти.

Петер Рьобен, който ръководи бизнеса на КВС в България, коментира: „Разширяването на дейността ни в България и интегрирането на висококачествените продукти на „Райфайзен“, докато надграждаме с компетентността и динамиката на ОББ и ДЗИ, ще ни помогне да постигнем целите си и ни осигурява бъдещ успех. Очаквам да работя с персонала и ръководния екип на „Райфайзен“ и съм убеден, че заедно допълнително ще консолидираме водещата си позиция в полза на всички наши клиенти и акционери.“

KBC Group е в България от 2007 г., а от 2009 г. страната е ключов пазар за банковата група. Днес нейни са Обединена българска банка, ДЗИ, „ОББ Интерлийз“, „ОББ пенсионно застраховане“, „ОББ асет мениджмънт“, „ОББ факторинг“, „ОББ застрахователен брокер“ и „Кей Би Си груп клон България“.

Последната по-значителна сделка бе придобиването на 30 юли тази година на „NN Пенсионно осигуряване“, която се вля в ДЗИ и ОББ пенсионно осигуряване.

ОББ е третата по активи, а ДЗИ е с най-голям пазарен дял на застрахователния пазар.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...