Quantcast
Новини Пловдив » България » Кирил Петков: Проведохме срещи с БСП, ИТН и ДБ, преговаряме за конкретна програма
България Важно Политика

Кирил Петков: Проведохме срещи с БСП, ИТН и ДБ, преговаряме за конкретна програма

Кирил Петков и Асен Василев след срещата с Христо Иванов и Атанас Атанасов

„Продължаваме промяната“, която се очаква да получи мандат за съставяне на правителство като първа политическа сила, проведе днес три срещи в първия ден от преговорите за съставяне на правителство. Кирил Петков и Асен Василев се срещнаха с представители на  БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Имахме три срещи днес. И трите бяха много конструктивни. Обсъждахме процеса на преговорния период, обясни Кирил Петков след последната среща с Христо Иванов и Атанас Атанасов от ДБ. На трите срещи е решено експертите от четирите парламентарни групи да заедно да работят по управленска програма.

„Ще говорим за политики в общи събрания, не отделно и ще търсим къде са общите допирни цели, като задачите на тези срещи са да излезем с една крайна програма, но и датите, в които тя трябва да се случи. По този начин вярваме, че ще има едно конструктивно коалиционно споразумение с ясни посоки как да действаме, допълни Кирил Петков.

Всички разговори бяха много конструктивни. Хубавата новина за всички гласоподаватели е, че всяка една от партии осъзнава колко е важно да имаме правителство. Всичко ще бъде общо, няма да преговаряме отделно, категоричен е Петков.

Нямаме съществени разлики с очаквания мандатоносител от ПП, обясни съпредседателят на ДБ в оставка Христо Иванов. „Мисля, че този път всички са решени да има правителство, мисля че това е най-важното. Не сме говорили за никакви имена – освен за едно: Гешев, но не като член на кабинет, допълни Иванов.

Корнелия Нинова определи като „рамков“ първия разговор с „Продължаваме промяната“. Лидерите на двете партии са обсъждали бъдещото коалиционно управление над час. „Беше покана за съставяне на общо правителство, начертахме една пътна карта как това ще се случи. В следващите дни ще съставим работни групи по теми. Ще направим обща програма, която ще бъде официална – писмено коалиционно споразумение за правителство, обясни Нинова пред bTV.

„Общото, което ни събира е, че трябва да има работещ парламент, редовно правителство. Аз поставих въпроса за бюджета, обсъждахме антикризисните мерки, които трябва да се случат. Говорихме за общите неща, не за различията, заяви лидерът на левицата.

Нинова коментира още, че са обсъждали съдебната реформа и функциите на КПКОНПИ. Допълни, че е оптимистично настроена за бъдещата коалиция, но има много работа да се свърши. На днешния разговор не е станало въпрос за министри и постове. Уточни, че при коалиционно споразумение е логично представители на БСП да влязат в правителството./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...