Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Нинова: Вината ми е, че мълчах за задкулисието
България Важно ИЗБОРИ 2021 Мнения Политика

Нинова: Вината ми е, че мълчах за задкулисието

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова
  • Задкулисиято в БСП го отгледа Бойко Борисов. Той падна от власт, а това същото задкулисие се прехвърли в служебния кабинет и сега кадрува и получава обществените поръчки
  • „Продължаваме промяната“ е президентска партия, тя ни отне около 15% от гласовете

Не е работа на служебния кабинет и на комитета на Радев и Йотова да се занимават с партийно строителство. За мен е абсолютна изненада, че тези две, да ги наречем „структури“ ми искат оставката. Това заяви Корнелия Нинова на нарочен брифинг преди да обяви, че хвърля оставка като председател на БСП. Нинова заяви, че има вина за провала на БСП в три поредни изборни кампании, но главната ѝ вина била, че мълчала какви ги върши задкулисието в партията. А това задкулисие било „отгледано“ от Бойко Борисов. Но когато той паднал от власт, същото задкулисие се преместило в служебния кабинет и сега диктувало кадрови назначения и получавало обществени поръчки.

„Продължаваме промяната“ е президентска партия, която отне на БСП между 10 и 15 % от гласовете, каза Нинова. 

Ето цялата реч на Корнелия Нинова:

Вчера получих обаждане от Кирил Петков и Асен Василев за съставяне на правителство. Приехме тази покана, уточняваме в момента как ще се случат нещата. Приехме, че в този разговор първо ще сложим програмите си и ще търсим общите неща. Ще работим след това в експертни групи по секторни политики да разговарят в подробности за програма на бъдещо правителство.

Както винаги сме били и сега ще бъдем разумни, отговорни и принципни хора. Трябва да има работещо правителство и парламент и спешно да се вземат важните решения за излизане от кризата.

Оценявам резултатът на БСП като катастрофален. Особено това, че отстъпихме от трето на четвърто място с гласовете, които дойдоха от Турция за ДПС. За това има много причини. И обективни, и субективни.

Имам да казвам много неща и моля да приемете всичко оттук насетне като мое лично мнение, а не на колективните органи на партията. Рядко го правя, но тук става въпрос за лична отговорност и тук става въпрос за мое, собствено име.

Машинният вот затрудни наши избиратели, особено възрастните хора и при гласуване 2 в едно. Разбира се повлия и ковид кризата. Това са обективните причини. Има и много субективни. Но отговорността я поемам аз. Изцяло.

От вчера една група в БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява, защото това са хора, които от пет години го правят. Така наречената вътрешна опозиция. Други хора – членове, симпатизанти, звънят, пишат и казват да не се подава оставка от председателя. На тях благодаря, разбира се. За мен не е изненада, че ме подкрепят.

Но е абсолютна изненада, че оставката ми иска служебният кабинет, чрез говорителя си Антон Кутев. Който не направи това искане на партиен пленум, а публично, в качеството си на говорител на служебния кабинет.

Абсолютна изненада е, че от Инициативния комитет на президента Радев и вицепрезидента Илияна Йотова ми искат оставката. Да, имаме писмо на социалистите, членове на инициативния комитет, които ми искат оставката.

На тези две, да го кажем „структури“ предлагам да не се занимават с партийно строителство. Служебният кабинет да си гледа работата, има достатъчно проблеми за решаване – цените, здравето. Да си гледат тази работа. Да не инженерстват в БСП.

Инициативният комитет да гледа балотажа. Това им е работата, а не да се занимават с ръководството и оставките в БСП.

Поемам цялата отговорност, не обвинявам никого в това, което ще ви кажа след малко. Вината е само моя и тя е, че мълчах. Мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истини. Мълчах в името на това в партията да има единство, да няма разправии, публични караници. Да изглеждаме авторитетни и да помагаме на президентската кампания.

Това е моята вина и аз я поемам като подавам оставка като председател на Българската социалистическа партия.

Причините за случилото се с БСП са заровени много дълбоко и много назад във времето. Всичко започна с реформата в БСП – въвеждането на три мандата ограничения за народни представители лиши някои другари от възможността да бъдат доживотни депутати и създаде ядро от вътрешна опозиция. Въвеждането на пряк избор на председател – даването на най-демократичното право в политиката, народът да решава. Членовете на БСП да си избират председател отне от задкулисиято в БСП да слагат сламен председател и да смятат, че той ще им изпълнява поръчките. Появи се второ ядро на вътрешната опозиция. Пет години тази вътрешна опозиция не спря. Вината за мълчанието обаче я поемам аз, защото през тези години у хората остана впечатлението, че ние тук нещо си се караме помежду си.

Мълчейки, смятайки, че като не оттговарям, ще създам образ за единство в партията, не обясних, че става въпрос за борба със задкулисиято в БСП. За борба със зависимостите и с желанието ми да изчистя БСП от тези зависимости. Защото тази опозиция през тези години се отглеждаше от Бойко Борисов. С обществени поръчки, с дупки във Варна и други неща. Работата на тази опозиция беше да руши БСП отвътре. Отново казвам, че не хвърлям вина върху никого, изнасям факти, които са добре познати.

Бойко Борисов падна от власт и тази опозиция се прехвърли в служелния кабинет. Тя диктува кадровите назначения, тя получава обществените поръчки. Тя продължава със същата си работа в БСП.

Вече социолози и политолози, които не са навътре в нашите си партийни неща, заявяват, че тази опозиция в предизборната кампания работи за партия „Продължаваме промяната“. Това е факт.

На следващо място. Новата президентска партия „Продължаваме промяната“, които поздравявам за успеха, и вчера им го казах, по изчисления на социолози, политолози и други агенции, между 10% и 15% от БСП. Сигурно има и други причини за това, което се случва. Ще ги оставим за понататъшен анализ.

Какво следва оттук нататък?  Както сме отговорни хора пред държавата, така сме отговорни пред членовете на партията, симпатизантите, а аз трябва да съм изключително отговорна към онези над 80 хил. членове на БСП, които гласуваха на преки избори и 80% от тях ме избраха за председател. Тоест нося няколко отговорности. Давам си сметка, че поемам вината за всичко, но знам и какво ни очаква.

Затова искам да обясня какво следва оттук нататък, защото хората не са длъжни да знаят нашите уставни процедури. Имаме да решаваме два въпроса: Първият е мандат за преговори за съставяне на ново правителство. Вторият е въпроса за избор на следващ председател.

Изпълнителното бюро свиква заседание на Националния съвет тази събота и този НС трябва да ни даде мандат за водене на преговори за съставяне на правителство и да свикаме провеждането на конгрес, в началото на януари, който да констатира моята оставка. За да няма объркване, за да няма интерпретации, каквито очаквам всякакви.

Ще проявите малко търпение, за да ви обясня някои неща. БСП е партия на ред и правила. Аз съм юрист, човек на закон и устав. Според устава на БСП подадената от мен днес оставка трябва да бъде констатирана от конгрес, тъй като съм пряко избрана от членовете на партията. До провеждането на конгреса и констатирането на оставката съм председател. След констатирането на оставката, конгресът избира заместник, който да организира и проведе изборите за следващ председател.

Дотогава, и най-вече в следващите седмици, провеждаме задълбочени и най-вече разумни и отговорни разговори за съставяне на правителство и за извеждане на България от кризите и в помощ на българския народ в тези трудни месеци.

Още

Корнелия Нинова: Подавам оставка, резултатът на БСП е катастрофален

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...