Quantcast
Новини Пловдив » Важно » ПП бие ГЕРБ с 9126 гласа в Пловдив, кои ще са новите 11 депутати от града
България Важно ИЗБОРИ 2021 Пловдив Политика Посоки

ПП бие ГЕРБ с 9126 гласа в Пловдив, кои ще са новите 11 депутати от града

Народното събрание

Галина ГЕОРГИЕВА

„Продължаваме промяната“ е първа политическа сила в Пловдив-град на парламентарните избори.  Това показват окончателните данни, които ЦИК обяви тази вечер. При 100% обработени протоколи за формацията на Кирил Петков и Асен Василев са гласували 38 647 избиратели или 33.20%.

На второ място под тепетата остава ГЕРБ-СДС с 29 521 гласа или 25.36%. Сметките показват, че ПП побеждава ГЕРБ-СДС с 9126 гласа.

Трета сила в Пловдив е „Има такъв народ“ . За партията на Слави Трифонов са гласували 11 509 души или 9.89%. На четвърто място се нарежда БСП с 10 772 гласа или 9.25%.

След нея е „Демократична България“, която е подкрепена от 8 637 пловдивчани или 7.42%.

Избирателите отредиха шестото място за „Възраждане“. За партията Костадин Костадинов са гласували 7 470 души или 6.42%.

Седми са „Изправи се БГ! Ние идваме!“ с 2 361 или 2.03%, а на осмо място е ДПС с 1 925 или 1.65%.

Мандатите в града са 11 и те се разпределеят така: ПП-4, ГЕРБ-3, ИТН-1, БСП-1, ДБ-1 и „Възраждане-1.

„Продължаваме промяната“ ще вкара четирима народни представители. Водачът на листата Кирил Петков е първи и в 24-и МИР в София. Ако избере да влезе от столицата, освобождава мястото за петия – Йордан Янков Маджунков – програмист, специалист по криптовалути. Вторият в листата е проф.д-р Христо Даскалов -ръководител секция „Безопасност на храни“ към Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Трети е мениджърът и предприемач инж. Росен Костурков, който влиза и от Пловдив-област. Ако избере областта, където беше водач на листата, от града в парламента ще отиде петият Йордан Янков Маджунков. Ако той обаче влезе на мястото на Кирил Петков, тогава неговото място заема шестата в листата Венцислава Милчова Любенова – бизнес анализатор. Сигурен депутат е и четвъртият в листата Александър Ракшиев- бизнес експерт и финансист.

Прави впечатление, че Кирил Петков има най-много преференции от всички кандидати за депутати в Пловдив. Личният му вот е 9254 и дори бие вечният рекордьор досега – лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Бившият премиер, който е водач на листата в Пловдив, събира 4714 преференции.

ГЕРБ-СДС изпраща трима народни представители в 47-ия парламент. Това са Бойко Борисов, бившият кмет Иван Тотев и юристът Радомир Чолаков. Преференциите за Тотев са 997, а за Чолаков -232. Двамата бяха народни представители в 45-ия и 46-ия парламент. Бойко Борисов е първи в 25-и МИР София, ако предпочете столицата пред Пловдив, в НС ще влезе бившият шеф на РИОСВ в Пловдив и преподавател в Аграрния университет доц. Стефан Шилев.

От „Има такъв народ“ този път ще изпратят само един народен представител, за разлика от 46-ото НС, когато ИТН имаше трима парламентаристи от Пловдив. Сега влиза зам.-председателят на партията Тошко Йорданов, който беше депутат от града и в предходните два парламента. Личният му вот на тези избори е 1947 гласа.

БСП също ще има един депутат. Тъй като водачът Кристиан Вигенин е първи и в Ямбол, може да отстъпи мястото си на втория в листата Иван Петков – Бебето. При БСП се разиграва интересна ситуация  с преференциите. За да бъде разместена листата са необходими 754 гласа, толкова са 7% от общият брой гласували за партията. Третият Димитър Георгиев събира 740 гласа личен вот, но не му стигат само 14 гласа, за да измести Иван Петков – Бебето. За бившия общински съветник, който беше депутат в 45-ия парламент, преференциите са 369.  Кристиан Вигенин пък събира 851 персонален вот.

Също един народен представител изпраща в 47-ия парламент „Демократична България“. Това е съпредседателят на ДБ и водач на листата Христо Иванов. Той беше водач и във Велико Търново, но от там ДБ не печели мандат. Христо Иванов е събрал 983 преференции. В последните два парламента ДБ изпращаше издателя Манол Пейков и бившия директор на Математическата гимназия доц. Ивайло Старибратов. Сега обаче двамата се сбогуват с Народното събрание. Ако Христо Иванов имаше мандат във Велико Търново, депутат от Пловдив щеше да бъде третият в листата доц. Старибратов, тъй като неговите преференции са много повече от тези на втория – Пейков. Личният вот на доц. Старибратов е 902 гласа, а на Пейков – 660.

Партия „Възраждане“ също ще има свой представител от Пловдив в Народното събрание. Това е водачът на листата и кандидат за вицепрезидент адвокат Елена Гунчева.  Нейните преференции са 1277.

До неделя ЦИК ще обяви окончателното разпределение на мандатите и имената на всички 240 народни представители в 47-ия парламент./ПловдивПрес

Още новини по темата

Мандатите в Пловдив-област: ГЕРБ-3, ПП-3, БСП-2, ИТН-1, ДПС-1, Възраждане-1

 

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...