Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Проф. Витанов: До края на ноември ще падне броят на заразените и починалите с ковид
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Витанов: До края на ноември ще падне броят на заразените и починалите с ковид

Проф. Николай Витанов

През следващите две седмици прогнозите са да паднем под 2 000 заразени на ден и под 100 починали с COVID-19, за да излезем от Долината на плача. Ако това се случи, ще изкараме спокойна Коледа Това каза в ефира на „Твоят ден” по NOVANEWS математикът проф. Николай Витанов. По думите му очакванията са дифузното разпространение на вируса да спре.

„Има три възможни сценария. Първият е оптимистичният – да паднем под 2 хиляди заразени и под 100 човека смъртност. Вторият – тези цифри да не се постигнат и да държим едно високо плато. Третият сценарий е най-страшният, ще го нарека „малко ни е акъла“ – спадът спира и броят на заразените пак да тръгне нагоре, което ще гарантира един ужасен декември месец”, коментира математикът.

Изчисленията му показват, че до края на ноември ще вървим надолу.

Според него предпоставки за реализирането на някои от лошите сценарии ще са прибирането на сънародниците ни от чужбина, сред които има много неваксинирани. Втората причина е връщането на учениците в клас. „Като съберете 700 000 – 800 000 ученици и 70 000 – 80 000 учители в тести стаи, какво да очаквате? Третият фактор за повишаване на броя на заразените е изпаряване ентусиазма на хората за ваксиниране, допълни проф. Витанов. Той допълни, че в Русия положението е доста по-добро от България.

„Към момента около 45% от населението се е срещало с вируса”, обясни още той. И прогнозира, че до налагане на локдаун няма да се стигне, при условие, че не се реализира варианта „малко ни е акъла“. Той припомни, че при последната вълна се отчитат рекорди по брой заразени и смъртни случаи. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...