Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Радостин от Математическата създаде първите „говорещи“ електронни учебници
Градът Образование Общество Пловдив

Радостин от Математическата създаде първите „говорещи“ електронни учебници

Снимка: schoolnews-bg

Първите „говорещи“ електронни учебници у нас са вече на разположение на учениците от 1. до 4. клас. Те са по български език и литература, математика, родинознание, околен свят, човекът и природата, човекът и обществото и са част от дигиталната плтаформа е-просвета 2.0. Заслугата затова изцяло е на десетокласника от Математическата гимназия в Пловдив Радостин Чолаков. Иновативният софтуер е дело на 16-годишното момче, което  се занимава с програмиране от ранна възраст и вече има зад гърба си множество отличия, спечелени състезания и успешни проекти.

Текстовете на уроците и задачите са озвучени от компютърен глас с подходящо темпо и дикция. Така най-малките ученици ще търсдят по-рядко помощ от родителите си по време на дистанционното обучение, казват от издателство „Просвета“.

„Искаме да е лесно на децата, а и на техните семейства. Затова голяма част от електронните ни учебници за начален етап вече разполагат с т.нар. компютърен прочит. Ако вашето дете е в 1. клас и се затруднява да разчете условието на задачата, учебникът ще му го прочете сам и това става, като се натисне един бутон“, обяснява Владимир Кръстев, директор на „Просвета Либри“.

„Онлайн часовете са съкратени и децата нямат достатъчно време. Благодарение на съвместната ни работа с Радостин, новата функция ще бъде в помощ не само на първокласниците, но и на учениците от 2., 3. и 4. клас, които четат по-бавно. Ще спести доста време както на тях самите, така и на родителите им, което е нашата основна цел“, допълват от издателството.

Озвучените страници правят е-просвета изключително подходяща и достъпна за деца с увредено зрение.

Закупилите абонамент за достъп до платформата до 18 ноември платформата ще могат да я използват без заплащане в продължение на 30-дневен тестов период. В рамките на кампанията „ВЗЕМИ И ТЕСТВАЙ БЕЗПЛАТНО“, инициатива на „Просвета“ и А1, всеки може да избере абонамент и да получи свободен достъп до цялото съдържание, а накрая да реши сам – да продължи абонамента, или да се откаже без неустойка.

На панаира на книгата във Франкфурт платформата е-просвета получи голямо международно признание – тя спечели специалната награда на журитo в конкурса „Най-добър учебен материал в Европа“ (BELMA) за 2021 г.

Преди месец Радостин Чолаков бе удостоен с награда „Джон Атанасов“ за 2021 година. Отличието му връчи президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала, за което ПловдивПрес писа.

Младежът бе отличен в индивидуалното класиране на Националната олимпиада по информационни технологии през 2021 г. за своя проект „АзБуки.ML“. Проектът му е на първо място в категория „Разпределени уеб приложения“ на НОИТ 2021 г. Създаденият от Радостин изкуствен интелект реши задачите от държавния зрелостен изпит по български език и литература със 78 процента точност. Извоювал е и първо място в направление „Софтуерни приложения“ с проект „AnyGoal” на Национален есенен турнир “Джон Атанасов”.

Носител е на: Грамота за отлично представяне и медал от Двадесет и първа ученическа конференция на Ученически институт по математика и информатика – БАН, Грамота за отлично представяне и медал от Ученическа секция на 50-ата пролетна конференция на Съюза на математиците в България и първо място в категория „Приложни системи“ на Пролетен турнир по информационни технологии – Велико Търново 2021 г./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...